fbpx

Το βίντεο της συνέντευξης: https://youtu.be/1GwI8vp6sK8

Τα κυριότερα σημεία από την συνέντευξη στο KONTRA NEWS και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη:

Ανεύθυνη στάση από τον κ. Μητσοτάκη

  • Αποκορύφωμα της έλλειψης ενσυναίσθησης που έχει ο κ. Μητσοτάκης είναι η φωτογραφία στην Πάρνηθα, όπου φωτογραφήθηκε ο ίδιος με άλλους έξι, χωρίς αποστάσεις, χωρίς να φορούν μάσκες, ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μας μιλούσε για την ατομική ευθύνη. Ποια είναι η ατομική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και τι παράδειγμα δίνει;
  • Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση του κ. Μητσοτάκη που υπονομεύει την σωστή τήρηση των μέτρων, γιατί οι πολίτες όταν βλέπουν αυτά από τον πρωθυπουργό της χώρας καταλαβαίνουν ότι άλλα ισχύουν για τον κ. Μητσοτάκη και άλλα για τους ίδιους.

 

Η προσπάθεια αποσιώπησης ειδήσεων που αφορούν την κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα Δημοκρατίας

  • Είναι μεγάλο πρόβλημα της δημοκρατίας και της πολυφωνίας ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν πολλά ΜΜΕ. Το θέμα της φωτογραφίας του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Μητσοτάκη, δεν υπήρχε καν ως θέμα σε πολλά ΜΜΕ, ενώ αν το ίδιο είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ή άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης θα είχαν το θέμα για ημέρες υψηλά.
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μίλησε για μια ανθρώπινη στιγμή του κ. Μητσοτάκη. Για τον κ. Πέτσα, μόνο ο κ. Μητσοτάκης δικαιούται ανθρώπινες στιγμές, κανένας άλλος, όπως φαίνεται.
  • Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στα περισσότερα ΜΜΕ και είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην ακούγονται όλες οι απόψεις και να γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθούν ειδήσεις.

 

Να υπάρχει λογοδοσία και διαφάνεια για τη διαχείριση της πανδημίας

  • Το ζήτημα σχετικά με τον ΕΟΔΥ και με την «διπλή καταγραφή κρουσμάτων», τα «διπλά βιβλία», δεν το ανέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δύο κυριακάτικες εφημερίδες.
  • Πρέπει η αλήθεια σχετικά με τις λίστες των κρουσμάτων να λάμψει. Για αυτό ζητάμε από τους κυρίους Κικίλια, Χαρδαλιά, Τσιόδρα και Αρκουμανέα να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να ενημερώσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη διαχείριση της πανδημίας.
  • Μέσα στην πανδημία δεν πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, κοινοβουλευτικός έλεγχος και ενημέρωση; Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση; Θα αρνηθεί να ενημερώσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
  • Φτάσαμε σε σημείο που υπάρχει κίνδυνος πλέον για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Για αυτό πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα αυτά τα φαινόμενα, να υπάρχει πλήρης έλεγχος και διαφάνεια και οι πολίτες είναι αυτοί που θα κρίνουν.

 

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων στα θέματα της πανδημίας

  • Η κυβέρνηση αντί να απαντά στα ερωτήματα που ως αντιπολίτευση είμαστε υποχρεωμένοι να θέτουμε, αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση.
  • Εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, ζητούσαμε τήρηση των μέτρων που πρότειναν οι ειδικοί.
  • Το πρώτο lock down έγινε, μεταξύ άλλων, και για να προετοιμαστεί η χώρα καλύτερα για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.
  • Τόσους μήνες όμως δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση. Τίποτα απολύτως. Η κυβέρνηση ήταν εφησυχασμένη και μάλιστα άφησε τον κόσμο να παστώνεται στα ΜΜΜ, όπου έγινε μεγάλη διασπορά, αυξήθηκαν αντί να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις κ.ά.
  • Αλλά και πιο συγκεκριμένα. Τι έγινε με τον τριήμερο εορτασμό του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη; Γιατί δεν βγάζουν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής; Τα πρακτικά της σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη στις 22 Οκτωβρίου; Τι εισηγούνταν περί απαγόρευσης μετακινήσεων και περιορισμούς στον εορτασμό οι ειδικοί και γιατί δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση;
  • Τόσους μήνες άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας. Στο «και πέντε» έφεραν μια τροπολογία για μόνο 300 γιατρούς. Ο κ. Γεραπετρίτης για να απαντήσει για την ανεπάρκεια τους για τις ΜΕΘ είπε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς. Για να δικαιολογήσει με αυτόν τον τρόπο την απόφασή τους να μην φτιάξουν ΜΕΘ. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα.
  • Έχουμε μια κυβέρνηση που σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

 

Γενναία οικονομική ενίσχυση και όχι αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας προς όφελος των λίγων

  • Όσον αφορά τα οικονομικά, είναι στα όρια οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι σε αναστολή και χρειάζεται γενναία ενίσχυση και όχι μείωση από το Νοέμβριο στο Δεκέμβριο της ενίσχυσης από τα 800 στα 534 ευρώ.
  • Υπάρχουν πόροι διαθέσιμοι. Τα 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα υπάρξουν χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, δεν ισχύει ο σφιχτός δημοσιονομικός κορσές του Συμφώνου Σταθερότητας.
  • Υπάρχουν τα διαθέσιμα χρήματα και πρέπει να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, που η κυβέρνηση έχει ξεχάσει, παρά τις εξαγγελίες της. Ούτε το δώρο των Χριστουγέννων δεν δίνει, όπως προτείναμε με τροπολογία μας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
  • Αυτά που αποφασίζει η κυβέρνηση στην οικονομία είναι στην ουσία η αντίληψή της για αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Θα σβήσουν μικρομεσαίοι για να περάσουν όλα στον έλεγχο των λίγων. Αυτό θα γίνει με τις ενέργειες της ΝΔ.
  • Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουμε ότι πρέπει να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι, να ενισχυθούν γενναία τώρα και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε μια νέα οικονομική πολιτική.