Συνέντευξη στην εφημερίδα «ACTION 24 PRESS» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Επιτίθεστε στη κυβέρνηση με αφορμή τις απόπειρες παρακολουθήσεων. Θεωρείτε υπεύθυνο το πρωθυπουργικό γραφείο;
Ασφαλώς. Άλλωστε, μία από τις πρώτες ενέργειες του κ. Μητσοτάκη όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019 ήταν η υπαγωγή της ΕΥΠ απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Διόρισε τότε στη θέση του επικεφαλής έναν κομματικά εκλεκτό, ο οποίος δεν διέθετε καν τα τυπικά προσόντα και έφτασε στο σημείο να αλλάξει μέχρι και τον σχετικό νόμο για να τον διορίσει. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει την πολιτική και διοικητική ευθύνη για αυτή τη σκοτεινή ιστορία παράνομων παρακολουθήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΥΠ φέρεται να παραδέχτηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Προηγουμένως βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει ότι η παρακολούθηση Κουκάκη έγινε από ιδιώτη, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί το τηλέφωνό του από το παράνομο λογισμικό predator. Με το ίδιο λογισμικό έγινε απόπειρα παρακολούθησης και του κ. Ανδρουλάκη. Ύποπτες αντιφάσεις και ακόμη πιο ύποπτες συμπτώσεις. Εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Είτε η ΕΥΠ παρακολουθεί παράνομα δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, κάτι το οποίο θα ήταν μείζον ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Είτε γίνονται παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών κάτω από τη μύτη της ΕΥΠ, κάτι το οποίο θα σήμαινε ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι και υπάρχει μείζον ζήτημα ασφάλειας. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι χειρότερο για τον κ. Μητσοτάκη… Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι οι παρακολουθήσεις είναι ένα διεθνές φαινόμενο μαρτυρά απροθυμία να διερευνηθεί σε βάθος παρά τις διαβεβαιώσεις της.
Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν και σημειώνουν μια μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ. Είναι fake;
Τις κυβερνήσεις τις βγάζει ο λαός και όχι οι δημοσκοπήσεις. Γνωρίζουμε τη δυσκολία τους να αποτυπώσουν με ακρίβεια τους πολιτικούς συσχετισμούς, ειδικά σε περιόδους μεγάλης κοινωνικής ρευστότητας, όπως αυτή που ζούμε. Άλλωστε, πολλές φορές και στο παρελθόν έχουν υποτιμήσει την πραγματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, δεν βρισκόμαστε -ακόμη τουλάχιστον- σε προεκλογική περίοδο, όπου θα αποκρυσταλλωθούν οι απόψεις των πολιτών και θα αναπτυχθούν οι πραγματικές δυναμικές των κομμάτων. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η Ελληνική κοινωνία ζει υπό τον ασφυκτικό κλοιό της ακρίβειας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, οι ανισότητες διευρύνονται και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνεπώς, εκείνο που χρειάζεται η κοινωνία είναι προοδευτικές πολιτικές ανακούφισης από τους υπέρογκους λογαριασμούς, τις υψηλές τιμές, τα αυξημένα καθημερινά έξοδα. Για εμάς αυτό είναι το ζητούμενο, να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και να πείσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των καρτέλ. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία πως όταν έρθει η ώρα της κάλπης οι πολίτες θα χρεώσουν στη ΝΔ την πολιτική υπέρ των λίγων και ισχυρών και θα πιστώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το σχέδιο υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Πολλοί λένε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει όσο θα έπρεπε…
Πολλοί περισσότεροι, όμως, είναι εκείνοι που συμφωνούν με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και σε όλα τα πεδία. Στην πανδημία, με την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Στην ακρίβεια, με την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην ενέργεια. Στην εργασία, με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τις συλλογικές συμβάσεις και την ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας. Στην πραγματική οικονομία, με την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι των λίγων μεγάλων εταιρειών. Στην νεολαία, με ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης. Οι πολλαπλές κρίσεις που ζούμε τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει στην κοινωνία μας τις απόψεις υπέρ του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων παρεμβάσεων με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς.
Με άλλα λόγια, οι ιδέες της Αριστεράς έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος έναντι των μέχρι πρότινος κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων δοξασιών. Βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε και το αμέσως επόμενο διάστημα η δουλειά μας θα γίνει ακόμη πιο εντατική με στόχο να παρουσιάσουμε πολύ σύντομα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το οποίο θα διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές.
Η πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση δεν φαίνεται προσώρας να γίνεται αποδεκτή. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση;
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές από την πρώτη Κυριακή είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πολιτική Μητσοτάκη και η βασική προϋπόθεση για την προοδευτική διακυβέρνηση. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ή νίκη της ΝΔ και δεξιά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εφόσον είμαστε εμείς πρώτο κόμμα, τη Δευτέρα μετά τις εκλογές θα λάβουμε τη διερευνητική εντολή και θα απευθυνθούμε στις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα βρίσκονται στη Βουλή και θα επιδιώξουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Οι συνθήκες σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ευνοούν αριστερές προοδευτικές πολιτικές. Με δεδομένα μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει εμπειρία διακυβέρνησης και σήμερα δεν έχουμε μνημόνια αλλά Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να στηρίξουμε με σημαντικούς πόρους τον κόσμο της εργασίας και την μεσαία τάξη, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε. Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών. Εκεί θα χρειαστεί και άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά. Αν όχι, τη λύση θα τη δώσει πάλι ο λαός και άλλοι θα είναι οι χαμένοι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ακόμη πιο δυνατός.
Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε περίοδο εαρινών εθνικών εκλογών. Γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει πρόωρη προσφυγή;
Εμείς πιστεύουμε ότι όσο γρηγορότερα υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία τόσο το καλύτερο για τη χώρα και την κοινωνία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητάμε εκλογές από τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουμε καταθέσει και πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Και ζητάμε εκλογές για να μην γίνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής Μητσοτάκη αδιέξοδα για την κοινωνία.
Προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε δημοσίως το παράθυρο το πρόωρων εκλογών, που ο ίδιος, όμως, είχε ανοίξει διάπλατα προηγουμένως. Αλλά ο χειμώνας αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Ήδη ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει με πάνω από 12%, 3,4% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο ενεργειακός πληθωρισμός με 61%, 22% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., η τιμή της βενζίνης είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη και από τις ακριβότερες παγκοσμίως. Η κρίση είναι διεθνής, αλλά η έντασή της στην Ελλάδα οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης. Συνεπώς, δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να ξανασκεφτεί τις πρόωρες εκλογές, στην προσπάθειά του να αποφύγει την πολιτική συντριβή που τον περιμένει αν εξαντλήσει την τετραετία. Και στο μεσοδιάστημα να μοιράζει προεκλογικά επιδόματα… Πλέον κανείς δεν μπορεί να τον πιστέψει ό,τι και να πει, είναι εντελώς αναξιόπιστος.
Υπάρχει ενδεχόμενο θερινού γεγονότος με τη Τουρκία;
Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα και όσο παραμένει η ένταση πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εταίροι μας αρκούνται σε κάποιες δηλώσεις υποστήριξης ή ανησυχίας για τις εξελίξεις. Το ζητούμενο λοιπόν είναι με ποια στρατηγική εξυπηρετούμε ως Ελλάδα καλύτερα τα συμφέροντα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη του “πιστού και δεδομένου σύμμαχου” κάθε άλλο παρά έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει οι εταίροι μας να μας θεωρούν δεδομένους και να τηρούν ίσες αποστάσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα μας να επιστρέψει στις ράγες της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που είχε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε πετύχει τότε μαζί με την Κύπρο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, που θα εργάζεται για διπλωματικές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.