fbpx
  • Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια και χρειάζεται να μειώσουμε όσο είναι δυνατόν την εσωστρέφεια. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν συμφέρει κανέναν η ανακύκλωση μιας ενδοαριστερής συζήτησης όπου ξανασυζητάς και ξανασυζητάς την ώρα που η κοινωνία θέλει λύση στα προβλήματά της.
  • Βλέπουμε ξανά την έξωση ενός 82χρονου που είχε μπει εγγυτής σε δάνειο του γιου του για 200.000 ευρώ εκ των οποίων έχουν πληρωθεί τα 150.000 και τον βγάζουν από το σπίτι ενώ υπάρχει προσωρινή διαταγή μέχρι τον Φεβρουάριο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα σήμα από την κυβέρνηση το οποίο λέει ουσιαστικά να κάνουν ό,τι είναι να κάνουν τώρα γιατί είναι μια ευκαιρία για αυτους αυτή η περίοδος. Μέσα στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος! Προσπαθεί η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση φέρνοντας δύσκολα νομοσχέδια, οπως για τα σπίτια και τα κόκκινα δάνεια και πάρα πολλά ζητήματα που βλέπουμε όπως το φορολογικό. Η κατάσταση αυτη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα σθεναρά και να καταθέσουμε προτάσεις.
  • Είναι άλλο να μιλάμε για κόμματα και άλλο για την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της χώρας. Όταν μιλάμε για όσα κάνει ο κ. Σαμαράς και για την ακραία Δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας που αυτή τη στιγμή κρατάει πολιτικά όμηρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αφορά τη χώρα και την κυβέρνηση. Για παράδειγμα τα τρία μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία δεν έρχονται γιατί εκβιάζεται ο Μητσοτάκης από την ακραία δεξιά πτερυγά του. Το ίδιο βλέπουμε και σε δικαιωματικά ζητήματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και στα ελληνοτουρκικά όπου ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός λέει ότι «δεν συζητάς καν με τον πειρατή». Ταυτόχρονα ο υπουργός της κυβέρνησης κ. Βορίδης μιλά για παραίτηση αν έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και δικαιωμάτων αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια τέτοια εικόνα εντός της κυβέρνησης.
  • Οφείλουμε να αναδεικνύουμε τέτοια θέματα, να κάνουμε τις προτάσεις και δεν πρόκειται ποτέ να εκμεταλλευτούμε κομματικά τέτοια ζητήματα όπως αυτά που έκανε η ΝΔ προεκλογικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά που έκανε η ΝΔ δεν πρέπει να ξαναγίνουν στα ελληνοτουρκικά. Προσωπικά είμαι σταθερά υπέρ και της επίλυσης αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο κάποιων συμβιβασμών σύμφωνα με την πάγια θέση της χώρας και στα δικαιωματικά να προχωράμε μπροστά γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν τις εκλογές στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών κράτησε μια βαθιά πατριωτική στάση. Το να επιλύεις ένα διαχρονικό θέμα, προς όφελος της χώρας σου, που δημιουργήθηκε από την Βόρεια Μακεδονία και όσα έκανε ο Αντώνης Σαμαράς τότε είναι μια βαθιά πατριωτική στάση. Έχουμε αποδείξει το πατριωτικό, δεν χρειαζόμαστε ταμπέλες. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό για κανένα κόμμα σε αντίθεση με όσα εκανε η ΝΔ και ειπαν τα στελεχη της προς εμας. Δεν θα κάνω και δεν θα κάνουμε ποτέ όμως την αντιπολίτευση της περικεφαλαίας που έκανε η ΝΔ προεκλογικά. Αυτό είναι απαράδεκτο και σε αυτό θα είμαστε και θα είμαι προσωπικά απέναντι.
  • Μόλις πριν λίγους μήνες εκλέχτηκε νέα κυβέρνηση στη χώρα και μόλις πριν δύο μήνες εκλέξαμε νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είμαι σίγουρος ότι θα αναδειχθεί η δουλειά μας και από τους τομείς και από τις προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη στις συλλογικές μας διαδικασίες. Ήδη τις προηγούμενες μέρες έγινε μια αναλυτική συζήτηση στο κόμμα μας για τα κόκκινα δάνεια και για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο που βιώνουν μια πρωτοφανή αδικία ενώ είναι συνεπείς. Προτάσεις θα έχουμε το επόμενο διάστημα και θα είμαστε αποτελεσματικοί Από εδώ και στο εξής θα δείτε προτάσεις και θα είμαστε σε πρώτη γραμμή. Αυτό το κάναμε ήδη, το ζήτημα είναι πώς θα επικοινωνούμε αυτά τα ζητήματα με βάση τη δυσκολία σε σχέση με τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Όταν είσαι αντιπολίτευση δεν έχεις την πρωτοβουλία όπως η κυβέρνηση. Έτσι πρέπει οι προτάσεις σου να είναι στοχευμένες, να δίνεις λύση και να καθορίζεις εσυ την ατζέντα. Αυτό το σχέδιο πρέπει να καθορίσουμε το επόμενο διάστημα στα όργανά μας.
  • Οι ευρωεκλογές είναι ένα κρίσιμο σημείο γιατί είναι πανελλαδική κάλπη εφόσον παραμείνει με το ίδιο σύστημα, έξι μήνες πριν τις εκλογές η ΝΔ είναι τόσο θεσμικό κόμμα που μόνο με διαρροές στα φίλια μέσα της μαθαίνουμε τί θα γίνει. Θα δούμε τις εξελίξεις στα κόμματα, βέβαια καθορίζονται ζητήματα ευρωπαϊκής φύσεως αλλά φαίνονται δυναμικές. Συνεπώς για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σημείο καμπής, γιατί έχουμε κάνει αλλαγές όπως η εκλογή προέδρου. Πήραμε 17,8% στις προηγούμενες εκλογές, άρα με βάση το ποσοστό αυτό θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές. Ποσοστό κάτω από 17,8% θα είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εγω παλεύω για το θετικό σενάριο, αν γίνει το αντίστροφο θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.
  • Θεωρώ ότι οι γέφυρες επικοινωνίας με όσους συντρόφους πάνε να δημιουργήσουν νέο κόμμα πρέπει να είναι ανοιχτές. Θεωρώ λάθος την επιλογή της αποχώρησης, αλλά αυτό το λέω και για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμφύλιος. Θα κριθούν όλοι, εγώ θεωρώ ότι έκαναν λάθος. Η άποψή μου είναι ότι δυο μήνες μετά την εκλογή προέδρου αν έχεις διαφωνίες τις συζητάς στα όργανα και λαμβάνονται αποφάσεις. Εγώ είχα μια διαφωνία για δημοψήφισμα σε πειθαρχικά ζητήματα, καταθεσαμε τροπολογία και ελήφθη απόφαση στην Κ.Ε. ότι αυτά αφορούν την Επιτροπή Δεοντολογίας και μόνο. Άρα αν δεν συζητήσεις τα πολιτικά ζητήματα στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο δεν μπορείς να δημιουργείς ένα τέτοιο θέμα. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει συζήτηση όσο δύσκολο και αν είναι. Ας χαμηλώσουν οι τόνοι, ας ασχοληθούμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και οι πολίτες θα μας κρίνουν το επόμενο διάστημα.