fbpx

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι ο ρόλος τους να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους. Αλλά να ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Να κάνουν προτάσεις, να μιλούν για τα προβλήματα να αποκαλύπτουν πράξεις κυβερνητικές απέναντι στην κυβέρνηση.

Οι αποχωρήσεις αυτή τη στιγμή βλάπτουν γιατί θεωρώ ότι την ώρα που χρειάζεται η ενότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατακερματίζεται περισσότερο ο προοδευτικός χάρτης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό βλάπτει γιατί θέλουμε μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το ποσοστό με βάση το οποίο κρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το ποσοστό που πήραμε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ένα ποσοστό κοντά στο 18%. Δεν θα πω εγώ ότι ο πήχης είναι να κερδίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές όπως είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πήραμε 17,8%. Ο πήχης θα πρέπει να είναι να το ξεπεράσουμε αυτό στις ευρωεκλογές και σε κάθε περίπτωση δεν συζητώ ότι θα πρέπει να είμαστε δεύτερο κόμμα, το οποίο θεωρώ ότι θα είναι κεντρικό ζήτημα αν τυχόν δεν συμβεί. Βλέπω και λαμβάνω υπόψιν τις δημοσκοπήσεις. Αν τυχόν δεν είμαστε δεύτεροι θα είναι μια πολιτική ήττα. Κατά την αποψή μου ως αξιωματική αντιπολίτευση στόχος μας στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση, αλλά αν είμαστε κάτω από 17,8% στις ευρωεκλογές υπάρχει πρόβλημα.

Έχουμε νέο αρχηγό δύο μηνών. Αυτή τη στιγμή δεν θα πω εγώ ότι υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας μέσα σε δύο μήνες. Λέω, όμως, ότι αν είμαστε δεύτερο κόμμα υπάρχει πρόβλημα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ που λέει κάτι διαφορετικό ούτε κατ΄ ιδίαν, ούτε δημόσια.

Ο κατακερματισμός αυτή τη στιγμή δεν βοηθάει. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι συσπείρωση και όχι συρρίκνωση. Άρα από εδώ και στο εξης ζητούμενο είναι να έχουμε εξωστρέφεια, να μιλήσουμε πολιτικά, να καταλάβει ο κόσμος μας πέντε προτάσεις απέναντι στη ΝΔ. Έρχονται νομοσχέδια για τη δικαιοσύνη, τη φορολογία κ.ά. Η κυβέρνηση τα χαρακτηρίζει μεταρρυθμίσεις, εγώ πιστεύω ότι προσπαθούν μέσα στην αναμπουμπούλα ό,τι είναι πιο δύσκολο για την κοινωνία να το περάσουν. Άρα ο δικός μας ο ρόλος είναι κρίσιμος.

Με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και με άλλα δικαιωματικά ζητήματα πιέζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό την κυβέρνηση να τα προχωρήσει. Τα είχε προχωρήσει αυτά τα ζητήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύμφωνο συμβίωσης, όπου η ΝΔ και πάλι δεν είχε σαφή στάση. Συμφωνώ με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και θεωρώ ότι πρέπει να δούμε όλα τα θέματα ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους ανθρώπους.

Μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά εκβιάζει την κυβέρνηση. Μπαίνουν υπουργοί μπροστά και λένε ότι δεν θα το ψηφίσουν! Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ λέει ουσιαστικά στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει την πλειοψηφία από μόνος του και αναφέρεται και στον Κώστα Καραμανλή.

Δεν μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και με τους ακραίους Δεξιούς και με το Κέντρο.

Για τα ελληνοτουρκικά θεωρώ ότι είναι ένας ακόμα εκβιασμός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του Σαμαρά στον Μητσοτάκη. Δεδομένου όμως οτι η ΝΔ είναι κυβέρνηση της χώρας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της κυβέρνησης και της χώρας σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά είναι «όμηρος» του Σαμαρά, καθώς δεν έχει τους 151 βουλευτές. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει φέρει τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του του λένε ότι «δεν μπορείς να τα φέρεις», ενώ η κ. Μπακογιάννη λέει ότι θα «τηρήσουμε και θα τιμήσουμε» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει κριτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από την σκοπιά που κάνει ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη. Εγώ λέω καλώς έρχεται εδώ ο Ερντογάν, καλώς θα γίνει η συζήτηση, αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να την προετοιμάσει κατάλληλα, να μην είναι για άλλη μια φορά απροετοίμαστη.