fbpx

Τι γεύση σας άφησε η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές;

Δεν ακούσαμε τίποτα καινούριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης και για άλλη μια φορά ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Αλαζονεία, καμία αναγνώριση λάθους, καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μόνο δικαιολογίες. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό για όλα έφταιγαν η κακή χρονιά, το ανθρώπινο χέρι, οι μετανάστες και ο “στρατηγός άνεμος” όπως έλεγε και ο Πολύδωρας το 2007. Αυτή ήταν και είναι η ΝΔ, δεν αλλάζει η Δεξιά στην χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φταίει για τίποτα συγκεκριμένο σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτή όμως είναι μία κυβέρνηση μειωμένης ευθύνης. Ταυτόχρονα είχαμε επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσιολογίας, στοχοποίηση συνολικά των μεταναστών και βέβαια για άλλη μία φορά παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης από έναν πρωθυπουργό  που μόλις πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι “η πορεία της οικονομίας αντισταθμίζει το σκοτεινό κλίμα λόγω πυρκαγιών”. Ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση με μόνη έγνοια να αποποιηθεί των ευθυνών του, να υποβαθμίσει την καταστροφή και να περάσει τον κοινοβουλευτικό κάβο με επικοινωνιακή διαχείριση.

Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών;

Το κυριότερο είναι ότι χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο. Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση μας για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, που στηρίχθηκε στο πόρισμα Γκολντάμερ, και προέβλεπε το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων και τη δημιουργία αυτοτελών τμημάτων πολιτικής προστασίας στου δήμους. Αλλά και ο δικός της νόμος για την Πολιτική Προστασία παραμένει σε αναστολή εδώ και τρία χρόνια. Χρειάζεται μία άλλη πολιτική που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη για να μην  βρισκόμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Με μεγαλύτερη εμπλοκή των δασικών υπηρεσιών, των γεωτεχνικών, όλων όσων γνωρίζουν καλά τα δάση και δεν αξιοποιούνται σήμερα. Δεν μπορεί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και εμείς στην αντίθετη. Προτείνουμε μία δομημένη πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών με διασφάλιση πόρων σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, τη συνεργασία πυροσβεστικού σώματος και δασικών υπηρεσιών, την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου πέραν του 6μήνου με άμεσες προσλήψεις στις αποψιλωμένες από προσωπικό δασικές υπηρεσίες. Επανεκκίνηση του προγράμματος δασοπροστασίας που απασχολούσε 5.000 εργαζόμενους και βέβαια κάλυψη των 3.600 οργανικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε μια εβδομάδα έχουμε εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Εσείς έχετε δημοσίως από την πρώτη στιγμή εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Έφης Αχτσιόγλου. Είστε αισιόδοξος για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν;

Ναι και έχω  εμπιστοσύνη στο κριτήριο των μελών του κόμματος για επιλογή του κατάλληλου προσώπου που θα εμπνεύσει και θα συσπειρώσει όχι μόνο τον κόσμο μας αλλά και ευρύτερα τον προοδευτικό χώρο γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Για αυτό και υποστηρίζω πάντοτε τις ανοιχτές διαδικασίες. Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας απαιτείται ανανέωση με πολιτικά όμως χαρακτηριστικά και πρόσωπα που έχουν ήδη δείξει δείγματα γραφής, γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, έχουν την γνώση και βέβαια είναι εντός του Κοινοβουλίου ώστε να δώσουν αυτή την τετραετία την μάχη απέναντι στον Μητσοτάκη. Πρόσωπα που μπορούν να ηγηθούν της μάχης των ιδεών στην κοινωνία. Σε μία περίοδο κρίσης της πολιτικής εκπροσώπησης χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη πολιτική. Για όλους αυτούς τους λόγους πράγματι θεωρώ ότι η Έφη Αχτσιόγλου είναι η κατάλληλη όχι μόνο για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά και για να κερδίσει τον Μητσοτάκη σε μια βαθιά πολιτική μάχη και συνεπώς για να γίνει πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Πώς αξιολογείτε την υποψηφιότητα Κασσελάκη;

Κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τα συλλογικά μας όργανα έχουν θέσει. Είναι ευπρόσδεκτη όπως και κάθε υποψηφιότητα που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να οδηγήσει τη διαδικασία σε μεγαλύτερη συμμετοχή. Μειονέκτημα της υποψηφιότητας είναι ότι δεν θα βρίσκεται για μία τετραετία στη Βουλή για να δώσει τις μάχες απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση η μάχη των ιδεών που πρέπει να δοθεί είναι πρωτίστως πολιτική και όχι επικοινωνιακή. Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μας απαιτεί προοδευτικές λύσεις οι οποίες θα προέλθουν από τεκμηριωμένη και συλλογική επεξεργασία. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν αλλά είμαστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αρχές, αξίες, δομές και θέσεις που οφείλουμε βέβαια να τις ανανεώνουμε συνεχώς.  Σε όλα τα παραπάνω θα κριθεί και η υποψηφιότητα αυτή.

Πώς οραματίζεστε την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να διεκδικήσει ξανά την κυβέρνηση;

Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης και όχι διαμαρτυρίας, συνεπώς και μπορούμε και το οφείλουμε στον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Είναι ιστορικό χρέος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να προσφέρει στους πολίτες μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην ΝΔ και τις πολιτικές της. Ειδικά σε μια περίοδο που οι συντηρητικές ιδέες αποκτούν ευρύτερα ακροατήρια, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να μιλήσει για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου. Να αμφισβητήσει την λογική των οριακών αλλαγών και των χαμηλών προσδοκιών και να προτάξει την σημασία της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας σε μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών.  Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει ένα κόμμα σύγχρονο, μαζικό και με ρίζες στην κοινωνία. Ένα κόμμα μεθοδικό και αποτελεσματικό. Δίπλα στο όραμα και τους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να τοποθετήσουμε την τεχνοκρατική δουλειά, ώστε οι προοδευτικές ιδέες να μπορέσουν να γίνουν προγραμματικές προτάσεις που θα πείσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι είναι εφαρμόσιμες πολιτικές. Έτσι θα κερδηθεί η μάχη των ιδεών για τον προοδευτικό χώρο. Όταν η κοινωνική πλειοψηφία πειστεί ότι τα πράγματα όντως μπορούν να πάνε καλύτερα.