fbpx
 • Χρειαζόμαστε συσπείρωση, διεύρυνση και όχι συρρίκνωση.
 • Θέλω να είμαι σαφής, έχουν γίνει πάρα πολλά, πάρα πολλά λάθη. Για παράδειγμα, υπήρχαν δηλώσεις απαράδεκτες απέναντι στον πρόεδρο που μόλις εκλέχτηκε. Ταυτοχρόνως, έχουν γίνει κι άλλα λάθη και από την ηγετική ομάδα σε σχέση με τα ζητήματα αυτά.
 • Οι αποχωρήσεις δεν βοηθούν. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε κάποιες συγκρούσεις οι οποίες δίνουν την εικόνα ενός εμφυλίου αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ και στη δημόσια σφαίρα. Πρέπει να μπει ένα τέλος από όλες τις πλευρές σε αυτό το ζήτημα.
 • Όταν είπα ότι οι αποχωρήσεις είναι λάθος, αφορά και αυτούς που αποχωρούν και όσους πιθανόν έχουν την άποψη ότι δεν πειράζει και ας αποχωρήσουν λίγοι, δεν είναι κακό. Πήραμε μάλιστα και πρωτοβουλία με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Προοδευτική Συμμαχία στην Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας την άποψή μας ότι για παράδειγμα η ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, που μάλιστα με αυτόν τον τρόπο δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και ούτε μπορεί να προβλεπόταν, ήταν λάθος
 • Προκειται για ένα επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς η έξοδος από τα μνημόνια βασίστηκε στα 37 δις ευρώ. Τα 37 δις ήταν ένα συλλογικό επίτευγμα και είμαστε υπερήφανοι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυτό, το οποίο έχει αποτυπωθεί στις συλλογικές μας αποφάσεις και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης 15 μέρες πριν είπε στον Economist ότι ήταν το βασικό συστατικό στοιχείο για την επενδυτική βαθμίδα. Άρα θεωρώ ότι θα πρέπει να διευκρινήσει άμεσα και δημόσια τί εννοούσε γιατί αυτή η δήλωση δεν βοηθά στην εξωστρέφεια, αλλά αναπαράγει την εσωστρέφεια, καθώς ανοίγει μια συζήτηση στον εσωτερικό τομέα. Αυτόν τον απολογισμό τον είχαμε ψηφίσει ως απόφαση στην Κ.Ε.
 • Έχουμε ευθύνη όλοι μας γιατί ο κόσμος μας έφερε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οφείλουμε αυτή τη θέση και να την τιμούμε και να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που στις ευρωεκλογές θα πάει καλύτερα, όχι χειρότερα από το ποσοστό των εθνικών εκλογών.
 • Ο πρώην πρωθυπουργός και ουσιαστικά ο ιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυτού του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη διακυβέρνησης που τα κατάφερε και αποτέλεσε την κυβερνώσα Αριστερά στη χώρα μας βλέπει κόσμο, συναντά, συνομιλεί. Αυτό είναι θετικό γεγονός. Αυτό που βλέπω και ως μήνυμα της συνάντησης είναι η ενότητα, η τήρηση του καταστατικού και των συλλογικών διαδικασιών, η συμπεριληπτική λογική στα όργανα και παντού και εξωστρέφεια.
 • Για να μην έχουμε τόσο επίπονες διαδικασίες όπως αυτή της Κ.Ε. χρειάζεται σαφής κατεύθυνση από την αρχή προς την εξωστρέφεια και την ενότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος ενός κόμματος με καταστατικό, θέσεις και αρχές. Συνεπώς είναι πρώτιστη ευθύνη όλων μας και δική του να τα τηρούμε όλα αυτά.
 • Ήμουν και μέλος της επιτροπής καταστατικού στο τελευταίο συνέδριο. Ειδικά σε στιγμές εσωκομματικής κρίσης το τηρείς απαρέγκλιτα και προχωράς μπροστά.
 • Ήμουν και είμαι αναφανδόν υπέρ της εσωκομματικής διαδικασίας από τη βάση. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στα μέλη του κόμματος. Τα μέλη είδαν στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη μια ελπίδα. Σε αυτή πρέπει να ανταποκριθεί και ο ίδιος και όλοι μας.
 • Εγώ θέλω να έχουμε ένα ισχυρό κόμμα από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Και θεωρώ ότι οποιοδήποτε αυτή τη στιγμή περιχαρακωμένο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχει προϋποθέσεις επιτυχίας στην κοινωνία. Άρα η πολιτική μου διαφωνία με όσους αποχωρούν είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στην κοινωνία για ένα κόμμα περιχαρακωμένο στη ριζοσπαστική Αριστερά, το οποίο δεν μπορεί να είναι εν δυνάμει κόμμα διακυβέρνησης. Αν θέλουμε λοιπόν τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, να τις κάνουμε κτήμα της κοινωνίας κι όχι να τις κρατήσουμε για μας, να τις λέμε μεταξύ μας, θα πρέπει και συμβιβασμούς να κάνουμε μεταξύ μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο μεγάλος αυτός ο χώρος ο προοδευτικός, από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Αν θέλεις να είσαι μεγάλο κόμμα και να κυβερνήσεις τη χώρα πρέπει να είσαι ένα πλουραλιστικό κόμμα.
 • Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος να δει σε εμάς είναι σοβαρότητα, πολιτικό σχέδιο και αξιοπιστία. Αν έχουμε μάχες εσωκομματικές σε δημόσια σφαίρα και δεν σταματήσει αυτό δεν θα εμπνέουμε σιγουριά και σοβαρότητα. Καλώ όλους και όλες να κάνουν ένα βήμα πίσω για να κάνουμε ένα συλλογικό βήμα μπροστά. Για να μην είμαστε στη μέση δυσμενων εξελίξεων, αλλά για να τις έχουμε αφήσει πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά.