fbpx
Αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια στον Ιρανό πρόσφυγα Κουρό Νουρμοχαμαντί Μπαιγκί που αρίστευσε κάτω από αντίξοες συνθήκες και έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Ήρθε στην Ελλάδα με μία βάρκα το 2019 και μεσα σε 3 χρόνια κατάφερε να πετύχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Μόλις τελείωσε την Α’ Λυκείου, αναγκάστηκαν οικογενειακώς να φύγουν από το Ιράν. «Ήρθα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του ’19, όπως έρχονται όλοι οι πρόσφυγες, με μία βάρκα» λέει και συνεχίζει:
«Από το Ιράν μέχρι την Τουρκία πήγαμε νόμιμα, επειδή είχαμε διαβατήριο αλλά από την Τουρκία στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολη εμπειρία. Περπάτημα, δομές προσφύγων, τουρκική αστυνομία, στη θάλασσα, στη βάρκα. Μας πήρε 50 μέρες περίπου στην Τουρκία για να έρθουμε στην Ελλάδα» περιγράφει και συνεχίζει:
«Φτάσαμε στη Μυτιλήνη, δεν καταλάβαινες πώς περνάει ο χρόνος, ήσουν πάντα στις ουρές για τις πιο βασικές ανάγκες. Εκεί βρήκα ανθρώπους, Έλληνες και ξένους από την πρώτη μέρα με βοήθησαν. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν ξέρω πού θα ήμουν, πώς θα ήμουν, ψυχολογικά και σωματικά. Για φαγητό περίμεναμε πάνω από 1 ώρα ο καθένας, και για μπάνιο και τουαλέτα περίπου μισή ώρα αλλά συνήθως δεν είχε ζεστό νερό».
Και εδώ ξεκινάει η υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει υιοθετήσει στη διαχείριση του προσφυγικού μία πολιτική αποτροπής η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Μία κυβέρνηση που πρόσφατα απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρότεινε να επανέλθει η δυνατότητα των Ανεξάρτητων Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να παραπέμψουν προς εξέταση στις αρμόδιες αρχές μια αίτηση διεθνούς προστασίας, όταν αυτή απορρίπτεται, αλλά η Επιτροπή κρίνει ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι για τη χορήγηση αδείας διαμονής στη χώρα λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Απόρροια της στάσης αυτής είναι να προκύπτουν συνεχώς νέες περιπτώσεις, όπου νεαροί μαθητές κινδυνεύουν με απέλαση και ακολούθως σύλλογοι καθηγητών και αρκετοί πολίτες κινητοποιούνται και διαμαρτύρονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του μαθητή.
Παρόλα αυτά με περισσή υποκρισία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε να συγχαρεί και κάλεσε στο Μαξίμου το νεαρό πρόσφυγα. Μέχρι την επόμενη είδηση που θα μάθουμε ότι κάποια βάρκα αναποδογύρισε και χάθηκαν πρόσφυγες ή που θα μάθουμε ότι ένας πρόσφυγας μαθητής που έχει προσαρμοστεί στην χώρα μας απελαύνεται πίσω στην χώρα του! Για τέτοιο μέγεθος υποκρισίας μιλάμε…