fbpx

Συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.

Κύριε υπουργέ, οι εξελίξεις με την Τουρκία μπορούν να επηρεάσουν την τουριστική περίοδο;

Η χώρα μας αποτελεί μία από τις ασφαλείς γειτονιές στην ευρύτερη περιοχή. Είναι από τα πλεονεκτήματά μας σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια εφησυχασμό αλλά εγρήγορση για να συνεχίσει να κυλά ομαλά και στα σημερινά υψηλά επίπεδα η τουριστική σεζόν. Όσον αφορά το θέμα που έχει ανακύψει με την Τουρκία απαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, ενώ η αντίδραση της Ε.Ε. αποτελεί το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο της χώρας μας απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πώς αισθάνεστε που κατεβαίνετε υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές; Δέχεστε επιθέσεις από πολλές πλευρές…

Οι επιθέσεις όχι μόνο μας δυναμώνουν αλλά αποδεικνύουν ότι η επιλογή της προοδευτικής συμμαχίας ενόχλησε πολλούς γιατί είναι στρατηγικής σημασίας. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου έθεσε τις βάσεις για την προώθηση από τον Αλέξη Τσίπρα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Προσωπικά έχω επιμείνει, σταθερά προοδευτικά και αριστερά, σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, όπως η απλή αναλογική, η διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων, η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ιδέες, οι αρχές και οι αξίες που διαχρονικά υποστηρίζει ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το ερώτημα συνεπώς είναι πώς αισθάνονται όσοι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σχήματα που υποστηρίζουν συντηρητικές πολιτικές.

Μπορεί αυτό το σχήμα που συγκροτήθηκε αρχές της άνοιξης να αποτελέσει την μεγάλη προοδευτική παράταξη;

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι η Αριστερά του μέλλοντός μας και θα εκφράσει το μεγάλο προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας. Ενεργοποιεί και συσπειρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά. Πρόκειται για μία απαίτηση της κοινωνίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Η μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη στην χώρα μας με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εκείνη που θα δώσει τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Για να επουλώσουμε οριστικά τις πληγές που άφησε η κρίση και να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα.

Ποιο είναι το δίλημμα που πρέπει να προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον δρόμο προς τις κάλπες;

Το δίλημμα είναι προγραμματικό και αφορά τις ζωές των ανθρώπων. Τώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ποιος μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα προχωρώντας σε τομές και προοδευτικές αλλαγές, η ΝΔ που οδήγησε στην κρίση και τα μνημόνια στην χώρα ή ο ΣΥΡΙΖΑ που την έβγαλε από αυτά; Το διακύβευμα είναι αν στην χώρα θα εφαρμοσθεί ένα προοδευτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης ή ένα συντηρητικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της δεξιάς και της οικογενειοκρατίας ή της αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή η άναρχη ανάπτυξη με μία κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα; Να υπάρξει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που ρίχνει το βάρος στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη ή να έχουμε αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους;

Η ΝΔ υπόσχεται φοροελαφρύνσεις κι εσείς λέτε ότι έχει κρυφό πρόγραμμα. Τί σας ενοχλεί στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Ότι κρύβεται για να μην αποκαλυφθεί το σχέδιό της. Η ΝΔ έχει ταξική πολιτική εναντίον των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτή την πολιτική δεν θέλουν να αποκαλύψουν. Ως φοροελαφρύνσεις εννοούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Εμείς θα προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων χωρίς μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αντίθετα με τη ΝΔ που μιλάει καθαρά για μείωση των κοινωνικών δαπανών. Επίσης, ακόμη και αυτές τις φοροελαφρύνσεις που είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης προσφάτως είπε ότι δεν θα τις κάνει το 2019 και από το 2020 τις συνάρτησε με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν πρόκειται δηλαδή να εφαρμόσει αν εκλεγεί ούτε καν τη μείωση φόρων που εξαγγέλλει με τη δικαιολογία των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Βλέποντας από σχετική απόσταση τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με την Νέα Δημοκρατία;

Μα, ουσιαστικά το ανακοίνωσε ήδη η κ. Γεννηματά σε πρόσφατη συνέντευξή της. Δυστυχώς το ΚΙΝΑΛ δεν επιλέγει να συνεισφέρει σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία. Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ τα κόμματα όπως η Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι, παίρνουν την θέση τους η Βάνα Μπάρμπα και ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος μάλιστα τους απειλούσε με κρεμάλες. Διώχνει τον κ. Βενιζέλο για να κάνει δήθεν στροφή προς τα αριστερά και λίγες ημέρες μετά ανακοινώνει ότι επιδιώκει να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ. Βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας που δεν επιθυμεί σύμπλευση με τη δεξιά αλλά συμμαχία των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων.