fbpx

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον Ιάσονα Μπάντιο.

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου οδήγησε σε ένα ντόμινο αποκαλύψεων και καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις στους χώρους του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, αλλά και της πολιτικής. Τι πρέπει να γίνει για να σπάσει και άλλο αυτό το «απόστημα» για την κοινωνία μας;

Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου οφείλει να μας αφυπνίσει με στόχο να σπάσει η σιωπή και για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Να μετατρέπεται δηλαδή η γυναίκα από θύμα σε κατηγορούμενη. Το πρώτο που οφείλουμε να πράξουμε ως κοινωνία είναι να ξεριζώσουμε την κουλτούρα του βιασμού. Και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει μεγάλη προσπάθεια και συστηματική δουλειά στον πυρήνα της διαμόρφωσης αυτών των αντιλήψεων, είτε είναι η οικογένεια, είτε είναι η εκπαίδευση, είτε ο αθλητισμός, είτε η πολιτική, είτε τα ΜΜΕ. Υποχρέωση όλων μας είναι να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, να ενθαρρυνθούν τα κλειστά στόματα να σπάσουν τη σιωπή τους, να οικοδομηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αποτρέπει παρόμοιες συμπεριφορές και θα τιμωρεί σκληρά τους παραβάτες. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας. Αντίστοιχη είναι η εικόνα όμως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε να στρέψετε περισσότερο προς τα εκεί τα βέλη σας;

Οι προτάσεις μας και η κριτική μας για την πορεία του εμβολιασμού έχουν κάθε φορά τον κατάλληλο αποδέκτη, είτε αυτός είναι η ΕΕ είτε η ελληνική κυβέρνηση. Όσον αφορά την ΕΕ είναι θετικό το γεγονός ότι αποφάσισε να διαχειριστεί κοινά το θέμα, να αγοράσει τις ποσότητες και να τις διαθέσει στα μέλη της με βάση τον πληθυσμό. Είναι όμως αρνητικό το γεγονός ότι δεν αίρεται η πατέντα και δεν αντιμετωπίζεται το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Υπάρχουν πολλά κέντρα στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την παραγωγή αν αρθεί η πατέντα. Την ίδια ώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας στην ΕΕ αν και ήταν ο ίδιος που αρθρογραφούσε υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι συγκεκριμένες. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης διαφήμιζε πως έχει σχέδιο για 1.018 έτοιμα εμβολιαστικά κέντρα αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν παρά ελάχιστα. Λόγω του κακού συντονισμού και της υποστελέχωσης, είδαμε ηλικιωμένους να στέλνονται σε νοσοκομεία και όχι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να στέλνονται ακόμα και σε άλλα νησιά, διακινδυνεύοντας την υγεία τους. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ακόμη και στο ζήτημα του εμβολιασμού ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία.

Παρά τις κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις που έχει προκαλέσει η πανδημία, το κόμμα σας δεν φαίνεται να κερδίζει πολιτικούς πόντους. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο λάθος πολιτικής στρατηγικής από την μεριά σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όλο αυτό το διάστημα, ασκεί υπεύθυνη, μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση και της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της. Και χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μετά από μία εκλογική ήττα και την αναγκαία περίοδο αναστοχασμού. Μόλις βγούμε από την πανδημία και οι πολίτες αρχίσουν να κάνουν “πολιτικό λογαριασμό”, είναι βέβαιο ότι θα χρεώσουν στη ΝΔ τα εγκληματικά λάθη και θα πιστώσουν σε εμάς την υπεύθυνη στάση. Είμαστε σε μια ρευστή περίοδο, όπου κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί αναδιατάσσονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να εκπέμπει καθαρά μηνύματα, χωρίς αμφισημίες και εσωστρέφειες, με την ματιά στην κοινωνία και όχι στο εσωτερικό του κόμματος, με ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις που θα γίνουν κτήμα της κοινωνίας. Για να ανατραπεί η σημερινή νεοσυντηρητική από μία νέα προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία.

Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσβλέπετε σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή το θεωρείτε μια ανεύθυνη σκέψη; Μας έχουν μπερδέψει οι τοποθετήσεις των στελεχών σας και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν διακινούνται από εμάς και τα στελέχη μας αλλά από φιλοκυβερνητικούς κύκλους εδώ και μήνες. Την ώρα που καθημερινά θρηνούμε δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, στο Μέγαρο Μαξίμου με μικροκομματικούς όρους απεργάζονται σχέδια πρόωρων εκλογών εντός του 2021, όπως κατέδειξε και ο “εκλογικός” ανασχηματισμός. Εμείς ως υπεύθυνη δύναμη δεν ζητάμε πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η δημοκρατία θα γίνει πολυτέλεια. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να ασκεί κριτική, να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, να αναδεικνύει καθημερινά τα αδιέξοδα της πολιτικής της ΝΔ αλλά και το δικό μας προοδευτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για μια προοδευτική διακυβέρνηση μόλις ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να δραπετεύσει μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική του. Εμείς προσβλέπουμε το προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα να λάβει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών το συντομότερο δυνατόν.

Ο εσωτερικός διάλογος στο κόμμα σας έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Πώς βλέπετε την πορεία της διεύρυνσης; Υπάρχει πεδίο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής ή άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς;

Η διεύρυνση προχωράει, με αργά όμως βήματα, ενώ η κοινωνία είναι έτοιμη και μας περιμένει. Αυτό, ως ένα βαθμό, είναι δικαιολογημένο λόγω της πανδημίας, που δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες στο εγχείρημα μας καθώς δεν μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε το Συνέδριό και οι κομματικές διεργασίες προσαρμόστηκαν στα υγειονομικά μέτρα. Η πανδημία, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να υποχωρήσουμε από τον στόχο μας, που είναι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, που θα αποτελεί την ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Ο μετασχηματισμός αυτός είναι προϋπόθεση μίας αποτελεσματικής διεύρυνσης με στόχο να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της εκλογικής μας επιρροής και των δυνάμεων του χώρου με πολιτικούς και οργανωτικούς όρους. Όσον αφορά τη συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, το πεδίο υπάρχει και λέγεται “απλή αναλογική”. Από τη στιγμή που οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, μπορεί και πρέπει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.