fbpx

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News και τον Χρήστο Κυμπιζή.

Ποια είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο;

Η επόμενη μέρα του Συνεδρίου βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο για την προοδευτική κυβέρνηση. Πρώτον, με ένα πειστικό προγραμματικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και δεύτερον, με τις αποφάσεις για ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Το πρώτο βήμα έγινε. Το επόμενο βήμα είναι στις 15 Μαΐου, στην εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, που θα είναι γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής και θα στείλει το μήνυμα ότι οι ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνουν και ότι ο χρόνος για την πολιτική αλλαγή μετράει αντίστροφα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική για εσάς η εκλογή του προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση;

Για να πείσουμε την κοινωνία ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή και ότι πραγματικά στόχος μας είναι να εκπροσωπήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, οφείλουμε πρώτοι εμείς να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να ανοίξουμε το κόμμα μας και να αγκαλιάσουμε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Ειδικά, σε μια εποχή που φέρνει σοβαρούς μετασχηματισμούς στην εργασία, στα ωράρια, στον ελεύθερο χρόνο και οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να δώσουμε πνοή στην πολιτική συμμετοχή. Να δώσουμε ευκαιρίες πολιτικής συμμετοχής σε ανθρώπους που οι συνθήκες της σύγχρονης καθημερινότητας δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τις παραδοσιακές διαδικασίες των κομμάτων.

Είδαμε στο Συνέδριο εντάσεις και διαφωνίες ανάμεσα σε μέλη από διαφορετικές τάσεις… Θεωρείτε πως μπορεί να επιτευχθεί η απαιτούμενη ενότητα;

Η ενότητα απαιτεί δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις που πλειοψηφικά παίρνει ένα συνέδριο και δεύτερον, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπάρχουν σήμερα και οι δύο αυτές προϋποθέσεις. Διαφωνίες πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά. Από εκεί και πέρα, το Συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα την πολιτική απόφαση και την ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων στα όργανα και με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Είναι κοινός τόπος η αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Εσείς ζητάτε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης απεκάλεσε «δεκανίκι του Μητσοτάκη» τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ επιτέθηκε και στον Παύλο Πολάκη… Πώς γίνεται να συζητήσετε υπό τέτοιες συνθήκες;

Έχετε δίκιο, όταν τα παιχνίδια εντυπώσεων κυριαρχούν επί των προγραμματικών θέσεων και οι υπεκφυγές επί των καθαρών απαντήσεων, τότε δυσκολεύει η συζήτηση. Στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι το πρώτο κόμμα. Συνεπώς μπορεί και πρέπει να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Άλλωστε, οι 5 + 1 δεσμεύσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και αφορούν τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η εργασία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες, το κοινωνικό κράτος, η νέα γενιά και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελούν τη βάση για μια τέτοια συζήτηση. Σε αυτά θα πρέπει να γίνει συζήτηση και σε αυτά πρέπει να στηρίζεται ενδεχόμενη συμφωνία μακριά από εμμονές και αντιπαλότητες του παρελθόντος. Από τη δική μας πλευρά είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι για το τι θέλουμε. Να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση. Το ίδιο ξεκάθαρες θα πρέπει να είναι και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα φέρει και αλλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις πρωτοβουλίες;

Την ώρα που η Ελλάδα για πολλοστή φορά είναι τις τελευταίες ημέρες πρωταθλήτρια στο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την κοροϊδία. Αφού υποτίμησε το φαινόμενο, αφήνει ανέγγιχτα τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών, απέτυχε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη σύνδεση τιμής φυσικού αερίου – ηλεκτρικού ρεύματος, όπως πέτυχαν Ισπανία – Πορτογαλία, αρκείται σε ημίμετρα. Εμείς εδώ και μήνες φωνάζουμε για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Η κυβέρνηση καθυστερεί και όταν φέρνει τελικά ορισμένα μόνο ημίμετρα αυτά έχουν ξεπεραστεί πλέον από την τεράστια αύξηση του κόστους. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να ανακουφίσει την κοινωνική πλειοψηφία από τα δυσβάσταχτα βάρη.

Παρότι η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι πιο ήπια, κάθε μέρα πεθαίνουν δεκάδες συμπολίτες μας από κορωνοϊό… Είστε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση χαλαρώνει ή αυστηροποιεί τα μέτρα όχι στη βάση επιστημονικών κριτηρίων αλλά στη βάση πολιτικών και πολλές φορές δυστυχώς μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε ανθρώπινες απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία και το Βέλγιο. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Το γεγονός ότι συνεχίζουμε καθημερινά να έχουμε δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού βρίσκονται πλέον πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην Ελλάδα. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν στήριξε πραγματικά το ΕΣΥ αυτά τα δύο χρόνια. Αντιθέτως, ενώ δεν έχουμε βγει ακόμη από την πανδημία, ξεδιπλώνει το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση και περαιτέρω αποδυνάμωση του ΕΣΥ.