fbpx

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου το κοντέρ μηδενίζει ή για τον ΣΥΡΙΖΑ η αναμέτρηση ξεκινά από το -9%, όση και η διαφορά των ευρωεκλογών;

Πρόκειται για μια νέα και εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο τελικός που θα κρίνει την πορεία της χώρας. Οι ευρωεκλογές διαχρονικά αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μηνύματα σε πτυχές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι σε αυτές δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Και είναι η πρώτη φορά που το μήνυμα αυτό ελήφθη αμέσως και εμπράκτως με την προκήρυξη εκλογών. Τώρα ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για την ζωή του. Τώρα το βασικό κριτήριο θα είναι η καθημερινότητά του, η προστασία μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας, του ασφαλιστικού, η αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η εγκατάλειψη της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας της ΝΔ υπέρ μίας υγιούς επιχειρηματικότητας με κανόνες. Θα είναι προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση για την επόμενη μέρα.

Γιατί πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι οι “κίνδυνοι” από μια μετάβαση σε μια κυβέρνηση ΝΔ;

Για να αλλάξει την Ελλάδα τώρα που πλέον βρισκόμαστε εκτός μνημονίων. Η Αριστερά κλήθηκε από τον ελληνικό λαό για διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, μέσα στην κρίση και τα μνημόνια. Και έκανε ένα μεγάλο βήμα, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, η ανεργία, η ακραία φτωχοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός μειώθηκαν. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τις διαχρονικές παθογένειες που η ΝΔ δημιούργησε, τα πελατειακά συστήματα, την γραφειοκρατία, την φοροδιαφυγή, να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές στην δημόσια διοίκηση. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει μείωση των φόρων με ταυτόχρονη προστασία του κοινωνικού κράτους. Αντίθετα, η ΝΔ θα σαρώσει ως οδοστρωτήρας το κοινωνικό κράτος, τα επιδόματα, τις συντάξεις και τους μισθούς. Η παρακαταθήκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση της ανεργίας, η κατακρήμνιση μισθών και η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Η μείωση της ανεργίας, η αύξηση μισθών και η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων που ξεκίνησαν αυτά τα χρόνια πρέπει να συνεχισθούν. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Υποψήφιος με σταυρό στα νότια της Β΄ Αθήνας. Γιατί ζητάτε να σας “σταυρώσουν” οι συμπολίτες σας;

Γιατί πιστεύουν στην Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην ανανέωση, όχι μόνο την ηλικιακή αλλά και απέναντι στην οικογενειοκρατία και τα τζάκια. Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για μια ισχυρή Προοδευτική Συμμαχία. Αψήφησα πολιτικό και προσωπικό κόστος, ψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, την απλή αναλογική, τη διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων όπως το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου. Παραμένω σταθερός στις αρχές και αξίες της Αριστεράς. Καλώ τους συμπολίτες μου να απαντήσουμε αποφασιστικά στα fake news, τις επιθέσεις και την προπαγάνδα που δεχθήκαμε από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα και ΜΜΕ λόγω της απόφασής μας να επιμείνουμε προοδευτικά και αριστερά. Θα κάνω ό,τι μπορώ για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που ρίχνει το βάρος στην Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και εγγυάται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νότιου παραλιακού μετώπου με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Δίνω τη μάχη για τη νίκη της Αριστεράς απέναντι στη συντηρητική παράταξη στην περιοχή όπου ζω στο Νότιο Τομέα της Β Αθηνών. Για να κερδίσουμε το αύριο.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, πιστεύετε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. χωρίς τον κ. Βενιζέλο στην επόμενη Βουλή θα διατηρήσει την ίδια αντιΣΥΡΙΖΑ λογική και άρα τα “τείχη” θα παραμείνουν;

Δεν πρόκειται για αντιΣΥΡΙΖΑ λογική αλλά εμμονή. Το ΚΙΝΑΛ διώχνει τον κ. Βενιζέλο για να κάνει δήθεν στροφή προς τα αριστερά και λίγες ημέρες μετά ανακοινώνει ουσιαστικά ότι θα συγκυβερνήσει αν χρειασθεί με τη ΝΔ. Θα ήταν ωφέλιμο για την χώρα αν το ΚΙΝΑΛ συνεισέφερε σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία καθώς θα είχαμε βέβαιη ήττα της δεξιάς. Αλλά δεν θα το κάνει ούτε καν μετεκλογικά γιατί ενώ απομάκρυνε τον Βενιζέλο υιοθέτησε την πιο σκληρή αντιαριστερή εκδοχή της πολιτικής του. Τα τείχη την επόμενη ημέρα δυστυχώς θα παραμείνουν, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα με τη ΝΔ, είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία τους για την κατάργηση της απλής αναλογικής. Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να βρίσκεται  σε αναντιστοιχία με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας που δεν επιθυμεί σύμπλευση με τη δεξιά αλλά συμμαχία των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων.