fbpx

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Political» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι «προεκλογικός»;

Το γεγονός ότι έγιναν οριακές αλλαγές σε λίγους τομείς με στόχο να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες εντός της Ν.Δ. Το ογκώδες σχήμα των 59 υπουργών δείχνει ότι περισσότερο ενδιαφέρουν τον κ. Μητσοτάκη οι εσωκομματικές διευθετήσεις παρά τα προβλήματα της χώρας. Η διατήρηση επίσης όσων Υπουργών απέτυχαν με την πανδημία δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει μία πλαστή εικόνα ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλά. Η αναβάθμιση δε της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. υποδηλώνει την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω από έναν σκληρό δεξιό πυρήνα ενόψει εκλογών. Ο εκλογικός αυτός ανασχηματισμός σημαίνει ότι όλοι μαζί, Πρωθυπουργός και Υπουργοί, θα επιχειρήσουν να αποδράσουν από τις ευθύνες τους εντός του 2021.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έχετε δίκιο και όντως οδηγηθούμε εντός του 2021 σε εκλογές, θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει την άσχημη εικόνα που δείχνει στις δημοσκοπήσεις;

Η πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις χωρίς να έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο έχει σχετική και μόνο αξία. Στα ποιοτικά στοιχεία βέβαια η αποδοχή της κυβέρνησης έχει μειωθεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι έτοιμος. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο ποιοτικός του μετασχηματισμός σε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστερής – προοδευτικής παράταξης. Για να εμπνεύσουμε τους προοδευτικούς πολίτες οφείλουμε να απαντήσουμε στα νέα πολιτικά επίδικα με ένα σύγχρονο, ριζοσπαστικό και ρηξικέλευθο πρόγραμμα. Με τρόπο που θα εκφράζει την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών και όχι ένα μέρος μόνο του κομματικού μας ακροατηρίου. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί μία «προοδευτική κυβέρνηση»; Με ποιες δυνάμεις θα μπορούσατε να το πετύχετε;

Η βασική προϋπόθεση υπάρχει και λέγεται “απλή αναλογική”. Συνεπώς, οι επόμενες εκλογές μπορούν και πρέπει να δώσουν κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η συμφωνία σ’ ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με πυρήνα την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η υπόθεση αυτή αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας που βρίσκονται απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό της Ν.Δ. Η συζήτηση έχει ανοίξει και αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα μπορεί να την αποφύγει.

Οι συμμαχίες στις οποίες αναφέρεστε θα πρέπει μήπως να είναι προεκλογικές;

Αναφέρομαι σε συμμαχίες στην επόμενη Βουλή, μετά από εκλογές με απλή αναλογική. Ωστόσο, για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις οφείλουμε έγκαιρα να πάρουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Πρώτον, στη Βουλή με ξεκάθαρη στάση απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως συνέβη με τον πτωχευτικό κώδικα, αλλά και με κοινές πρωτοβουλίες για κοινωνικά ζητήματα, αλλά και για ζητήματα Δημοκρατίας. Δεύτερον, στους κοινωνικούς χώρους, με συμμαχίες στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να υπερβούμε διαφωνίες του παρελθόντος, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να προτάξουμε το μείζον που είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Πιστεύετε όντως ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πως η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις εισηγήσεις της επιτροπής και έχει προχωρήσει σε κινήσεις πολιτικής ιδιοτέλειας;

Έχουμε πολλούς λόγους να το πιστεύουμε. Δείτε το αλαλούμ με το άνοιγμα των σχολείων. Το πρωί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος έλεγε ότι μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία και το μεσημέρι η υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωνε το άνοιγμά τους λέγοντας ότι δεν θα περιμένουν τους λοιμωξιολόγους. Είχε προηγηθεί βέβαια η ανατριχιαστική ομολογία του κ. Γεωργιάδη, ότι η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις των ειδικών για τη Θεσσαλονίκη από σεβασμό στην πίστη. Γι’ αυτό ζητάμε μήνες τώρα τα πρακτικά της επιτροπής, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.