fbpx

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” και στο political.gr.

Το αφήγημα της κυβέρνησης δείχνει να μην βγαίνει, ούτε σε οικονομία ούτε σε εμβόλια. Τι γίνεται, πάμε σε εκλογές;

Οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική αλλαγή δεν θα αργήσουν να έρθουν. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η ΝΔ βρίσκεται συνεχώς μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της. Το γεγονός δε ότι διαρρέονται συνεχώς σενάρια εκλογών δείχνει τον μικροκομματικό τρόπο με τον οποίο σκέφτονται στην ηγεσία της ΝΔ ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται μπροστά μας ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στο μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει πέσει έξω, ενώ το κλίμα εφησυχασμού που για ακόμη μία φορά καλλιέργησε η κυβέρνηση οδηγεί σε νέα έξαρση κρουσμάτων. Ταυτόχρονα, μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλείται με λουκέτο, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι πενιχρά για ακόμη μία χρονιά. Με αυτή την κυβερνητική πολιτική πλήττεται ταυτόχρονα τόσο η δημόσια υγεία όσο και ο τουρισμός και η προοπτική ανάταξης της οικονομίας. Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται συνεχώς μπροστά στα αδιέξοδα της δικής του πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με ποιο αφήγημα θα διεκδικήσει την ψήφο, οποτεδήποτε προκύψουν εκλογές;

Το αφήγημα θα το διαμορφώνει η ίδια η πραγματικότητα και συνοψίζεται στο αίτημα να φύγει η Δεξιά για να επιστρέψει η κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα. Απέναντι στη συντηρητική πολιτική της ΝΔ που πλήττει τους εργαζόμενους, οδηγεί σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αμφισβητεί το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας και αντιμετωπίζει τους νέους με αυταρχισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει μια διαφορετική προοπτική για την ελληνική κοινωνία. Με ένα ισχυρό και καθολικό δημόσιο σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών, με στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες, με πρόσβαση όλων στα οφέλη της τεχνολογίας και δίκαιη πράσινη μετάβαση προς όφελος της κοινωνίας. Με αύξηση μισθών, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων. Με βιώσιμη ανάπτυξη, με σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο για την χώρα.

Κρίνετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων;

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με απλή αναλογική, συνεπώς έχουν αντικειμενικά ωριμάσει γιατί υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για αυτή την συνεργασία. Κανένας δεν θα είναι αυτοδύναμος και χρειάζεται η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών θέσεων. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να προτάξουν το μείζον, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ήττα της σκληρής δεξιάς πολιτικής που εφαρμόζει η ΝΔ. Ειδικά σε μια περίοδο που οι προοδευτικές ιδέες κερδίζουν σταδιακά έδαφος και βλέπουμε αρκετές συγκλίσεις σε μείζονα ζητήματα της εποχής μας ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και την Πολιτική Οικολογία, όπως είναι η σημασία των ισχυρών δημόσιων συστημάτων Υγείας, η απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων, οι επεκτατικές πολιτικές για τη στήριξη της οικονομίας, η αύξηση των μισθών των εργαζομένων και η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Αν προχωρήσει μάλιστα αυτή η σύγκλιση και στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί νέα δυναμική που σήμερα δεν είναι ορατή.

Πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, προεκλογικά ή μετεκλογικά;

Μετά τις επόμενες εκλογές, μπορεί και πρέπει να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης. Εμείς ήδη έχουμε καταθέσει τις προγραμματικές μας θέσεις στην κοινωνία και περιμένουμε και την τοποθέτηση και των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, να δούμε πού υπάρχουν συγκλίσεις και βεβαίως αποκλίσεις. Ταυτόχρονα, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διαμορφωθεί και το κατάλληλο κλίμα, να αρθούν επιφυλάξεις, αλλά και να υπάρξουν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη ημέρα.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις έχουν οδηγήσει σε έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού στην κοινωνία και τώρα που η κατάσταση δυσκολεύει, κινείται σπασμωδικά, με αντιφατικά μηνύματα, όπως για τη χρήση της μάσκας και επιστρατεύει τον διχασμό για τον εμβολιασμό. Και ενώ όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για τέταρτο κύμα, ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει κλείσιμο νοσοκομείων και συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Εμείς λέμε ότι αυτό που χρειάζεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών με τη βοήθεια και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και η ουσιαστική στήριξη του Ε.Σ.Υ.