fbpx

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚONTRA NEWS.

Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου; Πως θα μπορέσετε να προσελκύσετε όσους δεν σας ψήφισαν στις ευρωεκλογές;

Στις εκλογές κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Ο λαός αποφασίζει για την ζωή του. Για το εάν θέλει τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Οι ευρωεκλογές αποτελούν διαχρονικά πρόσφορο έδαφος για μηνύματα σε πτυχές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Και το μήνυμα ελήφθη αμέσως και εμπράκτως με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Τώρα καλούμε τους πολίτες να κρίνουν. Ποιους θέλουν στην διακυβέρνηση για την επόμενη μέρα; Όσους έβαλαν την χώρα στην κρίση και τα μνημόνια ή όσους την έβγαλαν από αυτά; Όσους εκτόξευσαν την ανεργία και αποσάθρωσαν τις εργασιακές σχέσεις στην χώρα μας ή όσους μείωσαν την ανεργία και εγγυώνται την περαιτέρω μείωση της με δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας; Στις εκλογές προσελκύεις κόσμο με την  προσδοκία. Και η προσδοκία είναι τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια να αλλάξουμε την Ελλάδα, να τελειώνουμε με τις διαχρονικές παθογένειες που έχει φέρει η ΝΔ στην χώρα μας, το πελατειακό σύστημα, την γραφειοκρατία, το στρεβλό καταναλωτικό μοντέλο δημιουργώντας ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο με αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτή την προσδοκία εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Συμφωνείτε με τη φράση του Αλέξη Τσίπρα πως «το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει αίμα»;

Απολύτως. Ο κ. Μητσοτάκης ως αρμόδιος Υπουργός απέλυσε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι και μικρομεσαίοι επαγγελματίες έμειναν άνεργοι. Το ίδιο θα πράξει και σήμερα. Μιλάει για 1 πρόσληψη κάθε 5 αποχωρήσεις, για να προσλάβει δηλαδή η ΝΔ έναν γιατρό ή εκπαιδευτικό θα πρέπει να αποχωρήσουν  πρώτα πέντε σε ένα ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο. Η ΝΔ μιλάει για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, για μείωση κοινωνικών δαπανών δηλαδή  μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ενώ ακόμη και τη μείωση φόρων που είχε υποσχεθεί την παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες. Πρόκειται για ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θα γυρίσει την Ελλάδα πίσω.

Πιστεύετε πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας;

H Προοδευτική Συμμαχία είναι μία επιλογή στρατηγικής σημασίας που την έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι αυτή που θα εκφράσει ξανά ένα μαζικό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί η συσπείρωση προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και τις συντηρητικές πολιτικές είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη.  Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας θα την αγκαλιάσει γιατί δεν θέλει να επικρατήσει η δεξιά στην χώρα μας.

Δέχεστε κριτική διότι πριν λίγους μήνες ασκούσατε κριτική στην κυβέρνηση και τώρα συμμετέχετε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Πράγματι δέχθηκα και δέχομαι όχι κριτική αλλά ενορχηστρωμένες προσωπικές επιθέσεις από διαπλεκόμενα ΜΜΕ με τη ΝΔ που φθάνουν μέχρι και στην οικογένεια μου λόγω της απόφασης να συμπορευτούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλώ τους συμπολίτες μου στις εκλογές να απαντήσουμε αποφασιστικά στα fake news, τις επιθέσεις και την προπαγάνδα που δεχθήκαμε από συγκεκριμένα κέντρα λόγω της απόφασής μας να επιμείνουμε προοδευτικά και αριστερά. Παραμένω σταθερός στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσαμε μαζί την απλή αναλογική, πάγιο αίτημα της Αριστεράς, τη διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμπόρευση μας ήταν αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων. Η κριτική μου όταν ήμουν στην αντιπολίτευση ήταν πάντοτε προγραμματική και ποτέ στείρα. Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνησε έθεσε τις προϋποθέσεις για το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία με όρους μέλλοντος. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκα όπως το πράττουν και χιλιάδες κόσμου.

Πώς σχολιάζετε την παραδοχή της Φώφης Γεννηματά πως το ΚΙΝΑΛ αν χρειαστεί θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ;

Θεωρώ ότι είναι αναντίστοιχη με τον προοδευτικό κόσμο που δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά και θέλει την ήττα της ΝΔ. Το Κίνημα Αλλαγής θα έπρεπε να συνεισφέρει σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία μένοντας μακριά από ρόλους υποβοηθήματος της ΝΔ. Είναι δυνατόν να θέλει να αλλάξει την απλή αναλογική, πάγια θέση της Αριστεράς, μαζί με τη ΝΔ; Είναι δυνατόν να δώσει χείρα βοηθείας σε μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική; Αν το ΚΙΝΑΛ δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής στη ΝΔ δεν θα έχει ούτε την εμπιστοσύνη αλλά ούτε και την ανοχή του ελληνικού λαού.

Πώς αναμένεται να κινηθεί φέτος η τουριστική περίοδος;

Έχουμε ήδη αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι ακόμη και της αντίστοιχης περιόδου του 2018,  με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται για ακόμα μία χρονιά στους πλέον περιζήτητους προορισμούς παγκοσμίως. Καταγράφονται 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (αύξηση 13%). Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 140 χιλ. (αύξηση 7,8%). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν πάνω από 30%. Τα στοιχεία δείχνουν την σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και το 2019. Ο τουρισμός  αποτελεί εθνική υπόθεση. Στόχος μας η βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Με έμφαση στην ποιότητα για να συνεχίσει η χώρα μας την ανοδική πορεία. Με προτεραιότητα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την «ψυχή» του ελληνικού τουρισμού. Με ανάπτυξη όλων των ειδών του θεματικού τουρισμού σε συνδυασμό με την προσπάθεια για τουριστική περίοδο όλο τον χρόνο. Για να συνεχίσει ο τουρισμός να αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την στήριξη της οικονομίας, την ανάπτυξη των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.