fbpx

Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη

Περιμένατε αυτή την ήττα στις ευρωεκλογές;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο. Οι ευρωεκλογές διαχρονικά όμως αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μηνύματα δυσαρέσκειας σε πτυχές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι σε αυτές δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Το μήνυμα αυτό ελήφθη αμέσως και εμπράκτως από τον ίδιο μάλιστα τον Πρωθυπουργό με τις δηλώσεις του και με την ανακοίνωση για βουλευτικές εκλογές. Οφείλουμε χωρίς εσωστρέφειες να βγάλουμε και τα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες του για να τις αντιμετωπίσουμε ώστε να πετύχουμε την ανατροπή.

Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εφαρμόσει το μνημόνιο με κοινωνική δικαιοσύνη, μείωσε την ανεργία και την φτωχοποίηση μερίδας του πληθυσμού, οδήγησε την χώρα στην έξοδο από τον μνημονιακό εναγκαλισμό αλλά οι θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία κυρίως τώρα αρχίζουν να φαίνονται. Υπήρξε συσσωρευμένη δυσαρέσκεια σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας από το 2010 και έπειτα. Όταν σήμερα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά πάλι δεν τα βγάζεις πέρα, όταν βρίσκεις δουλειά αλλά πάλι δεν τα βγάζεις πέρα, τότε είσαι δυσαρεστημένος και θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα ειδικά στις ευρωεκλογές.  Επίσης είχαν δημιουργηθεί παλαιότερα προσδοκίες για εύκολες λύσεις με αποτέλεσμα ένα τμήμα του πληθυσμού να απογοητευθεί. Ταυτοχρόνως θα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές που δίνουν πάτημα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κουνούν το δάχτυλο στον κόσμο της αριστεράς. Τέλος πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην μεσαία τάξη που χτυπήθηκε στα χρόνια της κρίσης.

Θεωρείτε ότι κέρδισε η ΝΔ ή ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; 

O ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έλαβε ποσοστό 24% όταν το ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε μνημόνια οδηγήθηκε σε μονοψήφια ποσοστά και η ΝΔ είχε φθάσει στο 18%. Έλαβε ποσοστό περίπου όσο και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014. Υπήρξε μία κοινή αντιαριστερή πολιτική της ΝΔ με δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές όπως το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ, από την οποία ευνοήθηκε μόνο η ΝΔ. Αυτό είναι ένα μήνυμα που οφείλουν να λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου, ότι η αντιαριστερή πολιτική ευνοεί μόνο τη δεξιά.  Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης εκφράστηκε από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μία κριτική και αυτοκριτική βέβαια είναι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο αν η Προοδευτική Συμμαχία είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 με απομάκρυνση των ΑΝΕΛ και το Πάνου Καμμένου ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Η στρατηγική επιλογή όμως της Προοδευτικής Συμμαχίας, μία επιλογή που την έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος ο δρόμος στον οποίο θα πρέπει να μείνουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι για μία ισχυρή και μεγάλη προοδευτική παράταξη προς όφελος της κοινωνίας.

Υπάρχει η άποψη ότι στις ευρωεκλογές ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και ότι συνεπώς η εικόνα θα είναι διαφορετική στις 7 Ιουλίου. Ποιο είναι το διακύβευμα στις βουλευτικές κάλπες; 

Πράγματι ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια καθώς η ψήφος του τώρα έχει άμεση επίπτωση στην ζωή του. Το διακύβευμα είναι αν στην χώρα θα εφαρμοσθεί ένα προοδευτικό ή ένα συντηρητικό σχέδιο. Είναι Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης για πρωθυπουργός. Επικράτηση της δεξιάς και της οικογενειοκρατίας για λίγους ή της αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς.

Συνεπώς πού πρέπει να εστιάσετε στη μάχη για τις εθνικές εκλογές; 

Στην προγραμματική αντιπαράθεση για να αναδειχθούν τα δύο σχέδια για την χώρα. Το προοδευτικό σχέδιο για περαιτέρω μείωση της ανεργίας με δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφάλιση συντάξεων και αύξηση τους, αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολλούς με επίτευξη δίκαιης ανάπτυξης, προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας. Και το συντηρητικό σχέδιο που όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν συνεχώς το αποκαλύπτουν. Η ΝΔ έχει γίνει το κόμμα της ορθής επανάληψης για να διορθώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αποκαλύπτει συνεχώς τις προθέσεις του κόμματος για επτάημερη εργασία, απολύσεις στο δημόσιο ακόμη και εκπαιδευτικών, για το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ,  για τις 120 δόσεις, για τη μείωση δαπανών δηλαδή κοινωνικών: μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Η μάχη θα είναι καθαρά προγραμματική.

Πώς αξιολογείτε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ; Θεωρείτε ότι η κίνηση απομάκρυνσης του κ. Βενιζέλου θα φέρει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της κ. Γεννηματά; 

Το ΚΙΝΑΛ απομάκρυνε τον Βενιζέλο αλλά κράτησε την πολιτική Βενιζέλου. Μία πολιτική μονομέτωπη με στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική που ηττήθηκε στις εκλογές καθώς δεν υπήρχε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στον προοδευτικό χώρο με το ΚΙΝΑΛ να παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά. Από το ΚΙΝΑΛ αποχώρησε η αριστερή του πτέρυγα η ΔΗΜΑΡ, η κεντρώα το Ποτάμι και τώρα ο Βενιζέλος. Αποχωρεί όμως κυρίως ο προοδευτικός κόσμος που επιδιώκει την ήττα της δεξιάς και δεν συμφωνεί με την βαθιά ανιστόρητη θέση για στρατηγική ήττα της αριστεράς. Θα ήταν ωφέλιμο για την χώρα αν το ΚΙΝΑΛ άλλαζε θέση και συνεισέφερε σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία. Αλλά δεν το βλέπω.

Θα είστε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σε σχέση με την υποψηφιότητα σας; 

Ναι, όπως έχω ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή θα είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με σταυρό γιατί στην αριστερά έχουμε μάθει να βάζουμε πλάτη στα δύσκολα και να επιδιώκουμε την λαϊκή ετυμηγορία, κάτι το οποίο δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να το καταλάβουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ζω με την οικογένεια μου και δραστηριοποιούμαι στη Β Αθηνών στο Νότιο Τομέα όπου και θα δώσω τη μάχη για τη νίκη της αριστεράς απέναντι στη συντηρητική παράταξη.