fbpx

Συνέντευξη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και τον Ιάσωνα Σχινά Παπαδόπουλο

Στις τελευταίες πράξεις της Βουλής ήταν η τροπολογία για το μόρφωμα Κασιδιάρη. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας επικρίνουν για το γεγονός ότι δεν στηρίξατε την πρόταση της κυβέρνησης. Εσείς είχατε αντιπροτείνει την πρόταση του προερχόμενου εκ του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή κ. Αλιβιζάτου ως «μέση λύση» πάνω στην οποία θα μπορούσε να προκύψει ενότητα. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ στήριξε εν τέλει την πρόταση της κυβέρνησης. Εσείς γιατί δεν τη ψηφίσατε;

Γιατί δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε στο φιάσκο με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς στην κοινωνία. Πριν δύο μήνες που η κυβέρνηση έφερε την προηγούμενη τροπολογία για το ίδιο θέμα, εμείς την προειδοποιούσαμε ότι είναι προβληματική. Και τότε μας έλεγαν τα ίδια, ότι δήθεν δεν συντασσόμαστε στην κοινή προσπάθεια. Σήμερα που δικαιωθήκαμε, αντί ο κ. Μητσοτάκης να απολογείται, κατηγορεί και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Την ίδια ώρα, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κυβερνητικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε σε καφέ με τον πρόεδρο του τμήματος του Αρείου Πάγου που θα εκδίκαζε την υπόθεση και στη συνέχεια ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου παραιτείται και καταγγέλλει προσπάθεια εξαγοράς του από άλλον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, που όπως αναφέρει του έταξε αξίωμα για μια δικαστική απόφαση. Αδιανόητα πράγματα. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Η θέση των εγκληματιών νεοναζί είναι στη φυλακή και όχι στη Βουλή. Με τους τραγικούς του χειρισμούς, όμως, ο κ. Μητσοτάκης τους έφερε στο επίκεντρο λίγο πριν τις εκλογές, αφού είχε αφήσει τον Κασιδιάρη ανενόχλητο για δύο και πλέον χρόνια να οργανώνει τους οπαδούς του και να κάνει τηλεδιασκέψεις μέσα από τη φυλακή. Εμείς επιμείναμε στη θέση που κατατέθηκε στον δημόσιο διάλογο από έγκριτους συνταγματολόγους, ώστε να μπει μπλόκο στον Κασιδιάρη χωρίς να ευτελίζεται το κοινοβούλιο και με την Δικαιοσύνη να μπορεί να αποφασίσει με αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά κριτήρια. Δύο φορές η κυβέρνηση την απέρριψε και επέμεινε στο λάθος, καθώς όπως αποδείχθηκε η τροπολογία της, πέραν όλων των άλλων, ήταν ατελέσφορη. Μπλόκο όμως στους εχθρούς της Δημοκρατίας βάζεις με περισσότερη και όχι λιγότερη Δημοκρατία.

 Ανακοινώσατε το πρόγραμμα σας. Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ανεφάρμοστες τις προτάσεις σας, ενώ υποστηρίζει ότι προσκρούουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την λειτουργία των τραπεζών. Μπορεί υπό το υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο να παρέμβει μια κυβέρνηση και να επιβάλει κανόνες λειτουργίας σε τράπεζες και funds ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων;

Κανένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν εμποδίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους κανόνες στα funds που σήμερα λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία. Το μόνο πλαίσιο που τα εμποδίζει αυτά είναι το πλαίσιο «Μητσοτάκη – Πάτση». Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης θυμάται την Ευρώπη α λα καρτ. Όταν η Κομισιόν προτείνει μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, κάνει πως δεν ακούει. Για να μην μιλήσουμε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που έχει βάλει την Ελλάδα στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Επίσης, είναι υποκριτικό να λέει ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής, η ΝΔ, που χρωστάει 400 εκ. ευρώ, ότι το πρόγραμμά μας ευνοεί δήθεν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είναι και προσβλητικό για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης του εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι η πολιτική της ευνοεί αποκλειστικά τράπεζες και funds. Αντιθέτως, το δικό μας σχέδιο ευνοεί τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και ταυτόχρονα είναι βιώσιμο και για τους πιστωτές. Είναι ένα σχέδιο ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο. Προβλέπει προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, με σαφείς προϋποθέσεις, υποχρεωτικότητα ρύθμισης με σημαντικό «κούρεμα» και επιδότηση δόσεων, δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και κανόνες στη λειτουργία των funds. Συνεπώς, ένα από τα διλήμματα των εκλογών θα είναι «ρύθμιση χρεών για τους πολλούς ή αναδιανομή περιουσίας υπέρ των λίγων και ισχυρών».

Μόνιμη επωδός της κυβερνητικής κριτικής στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι το «που θα βρείτε τα λεφτά». Έχετε εξαγγείλει μια σειρά μέτρων για την ακρίβεια και την στήριξη των εισοδημάτων. Πώς και από πού συγκεκριμένα θα χρηματοδοτήσετε τα εν λόγω μέτρα; Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία;

Αρχικά έχει ενδιαφέρον ότι το λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης που διατείνεται ότι έχει δαπανήσει πάνω από 50 δισ. αυτή την τετραετία. Και τα οποία βέβαια πήγανε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, καθώς η κυβέρνηση δεν στόχευσε σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Έδωσε επίσης 10 δισ. ευρώ μόνο σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημετέρους. Στην πολιτική τα πάντα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Μας ρωτάνε πού θα βρούμε τα λεφτά να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, όταν πήραν 4 δισ. ευρώ επιπλέον το 2022 μόνο από τον ΦΠΑ, λόγω κυρίως της ακρίβειας. Όταν σε ένα έτος υπάρχουν υπερκέρδη 3,5 δισ. στην ενέργεια και 2,5 δισ. στα διυλιστήρια, σύνολο 6 δις ευρώ. Όταν έχουν αφήσει έξω από τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Πάει πολύ να κουνάει το δάχτυλο η ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που την έβγαλε από τα μνημόνια. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο και κυρίως έχει άλλες προτεραιότητες από αυτές της ΝΔ. Έχει προτεραιότητα τη μείωση των τιμών και όχι τα υπερκέρδη των εταιρειών, την αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους και όχι για τα «γαλάζια» golden boys, τη ρύθμιση των χρεών και όχι τα υπερκέρδη των τραπεζών, την ισχυρή Δημόσια Υγεία και Παιδεία και όχι τις ιδιωτικές κλινικές και τα κολέγια. Στις 21 Μαΐου δίνεται η μάχη της δικαιοσύνης απέναντι στην αδικία και ο ελληνικός λαός θα επιλέξει δικαιοσύνη παντού, η χώρα θα γυρίσει σελίδα και η κοινωνία θα ανασάνει.

Απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν φθορά της κυβέρνησης την οποία ωστόσο δεν φαίνεται να καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Προϋπόθεση για την προοδευτική κυβέρνηση ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η νίκη του κόμματος σας το βράδυ των εκλογών. Σας προβληματίζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα;

Οι δημοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς την δική μας. Και ο λαός στις 21 Μαΐου θα αποφασίσει. Θα καταδικάσει τον κ. Μητσοτάκη και θα επιβραβεύσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Βρίσκομαι καθημερινά στις γειτονιές της Νότιας Αθήνας και αυτό που εισπράττω από τον κόσμο είναι ένα “Ως εδώ!”. Ως εδώ με την αδικία, με τη διαφθορά, με το πελατειακό κράτος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα εκφραστεί και στις εκλογές. Τις δημοσκοπήσεις τις διαβάζουμε, αλλά για εμάς είναι εργαλεία παρατήρησης των τάσεων στην κοινή γνώμη και όχι εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης όπως είναι για τον κ. Μητσοτάκη.

Υπάρχουν προϋποθέσεις προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25 για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης;

Βεβαίως υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Με την φτώχεια και τις ανισότητες να αυξάνονται, οι συγκλίσεις των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Ένα τέτοιο σημείο σύγκλισης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Εμείς παρουσιάσαμε πριν λίγες ημέρες το σχέδιο μας και είπαμε ότι είναι προαπαιτούμενο μιας προγραμματικής συζήτησης. Το ίδιο ισχύει για τη μείωση του ΦΠΑ, την στήριξη του ΕΣΥ, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, την θωράκιση του κράτους δικαίου. Προφανώς, κάθε κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές με το δικό του πρόγραμμα. Οι πολίτες στην κάλπη είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποια προγράμματα θα επιβραβεύσουν, ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί και ποιοι οι όροι μιας προγραμματικής συζήτησης. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εμείς θα επιδιώξουμε την επόμενη κιόλας ημέρα μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας. Είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα της κάλπης θα είναι τέτοιο που θα υπερβαίνει επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα. Αποκλείετε το ενδεχόμενο δεύτερης κάλπης;

Για εμάς δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη κάλπη. Υπάρχουν οι εκλογές στις 21 Μαΐου, όπου για πρώτη φορά η ψήφος θα έχει ισοτιμία, καθώς η απλή αναλογική διασφαλίζει την πιστότερη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Εμείς πιστεύουμε βαθιά στη δυνατότητα συνεργασιών και συναινέσεων των πολιτικών δυνάμεων. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης είναι απομονωμένος στην αλαζονεία του. Σε περίπτωση λοιπόν που ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρθει πρώτος, θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ξημερώσει μια εντελώς διαφορετική ημέρα. Η ώθηση της λαϊκής εντολής θα είναι τέτοια που κανείς δεν θα μπορεί να πατήσει φρένο. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να αρνηθεί τη συνεργασία γιατί με αυτήν θα φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη. Εξάλλου αν οδηγηθούμε και πάλι σε εκλογές και μάλιστα χωρίς την απλή αναλογική τα μικρότερα κόμματα έχουν συνήθως το πρόβλημα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.