fbpx

Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη.

Πως σχολιάζετε τις αποκαλύψεις για την έπαυλη του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ; Βλέπετε ευθύνες στην κυβέρνηση;

Εδώ ταιριάζουν οι στίχοι του γνωστού λαϊκού τραγουδιού “είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια κομμάτια. Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο”.  Έτσι θα τελειώσει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη και η θητεία Στάσση στη ΔΕΗ και όσο πιο γρήγορα τόσο λιγότερα τα συντρίμμια και ο πόνος για την ελληνική κοινωνία. Γιατί την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις παίρνουν λογαριασμούς ρεύματος μεγαλύτερους από το μηνιαίο εισόδημά τους, τα golden boys του κ. Μητσοτάκη κυριολεκτικά χτίζουν παλάτια πάνω στη συμφορά μιας ολόκληρης κοινωνίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που διόρισε τον κ. Στάσση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ με μισθό 360.000 ευρώ το χρόνο, 6 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που έπαιρνε ο διευθύνων σύμβουλος επί ΣΥΡΙΖΑ και 4 φορές μεγαλύτερο ακόμη κι από του Πρωθυπουργού. Για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και να την μετατρέψει από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε επιχείρηση προς όφελος των golden boys και των ιδιωτών επενδυτών. Γι’ αυτούς τους λίγους κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που πληρώνει τα σπασμένα. Πολύ σύντομα, όμως, αυτή η πλειοψηφία είναι που θα στείλει πίσω στον κ. Μητσοτάκη τον λογαριασμό μια και καλή.

Ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες από πολλά ΜΜΕ και γαλάζια στελέχη ότι η μεγάλη έξοδος του Πάσχα αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβάλλει και λαϊκίζει στην κριτική του. Μήπως δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση;

Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση φαίνεται στην αδυναμία της πλειονότητας των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες της καθημερινότητας με αποτέλεσμα 7 στους 10 Έλληνες να έχουν μειώσει ή να έχουν σταματήσει την κατανάλωση ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. Φαίνεται από το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί 26.500 εντολές για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος εκ των οποίων έχουν ήδη γίνει 6.500 διακοπές λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών. Φαίνεται στην πρωτιά της Ελλάδας στην ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Αφού υποτίμησε το φαινόμενο, αφού αφήνει επί μήνες ανέγγιχτα τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αφού απέτυχε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη σύνδεση τιμής φυσικού αερίου – ηλεκτρικού ρεύματος, όπως πέτυχαν Ισπανία – Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να μειώσουν στο μισό την τιμή του ρεύματος, συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα πλέον από αυτή την κυβέρνηση. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να ανακουφίσει την κοινωνία με πλαφόν στη τιμή ρεύματος, αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

 Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Διεύρυνση και ενότητα, διασφαλίζονται ή αμφισβητούνται;

Με το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Πρώτον, με το πειστικό προγραμματικό πλαίσιο για τα ζητήματα που αφορούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεύτερον, με τις αποφάσεις για ένα ανοιχτό, σύγχρονο κόμμα Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, που δίνει στα μέλη τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Τρίτον, με την ενότητα που απαιτεί να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις που πλειοψηφικά παίρνει ένα συνέδριο, αλλά και να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Επομένως, πρόγραμμα, άνοιγμα και ενότητα είναι τα τρία στοιχεία με τα οποία προχωράμε μπροστά. Στις 15 Μαΐου κάνουμε το επόμενο, κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα για το ανοιχτό κόμμα, τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό σε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο από την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά έως το δημοκρατικό κέντρο. Με την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και τις καταστατικές μας αλλαγές με στόχο το ανοιχτό κόμμα. Να γίνει η 15η Μαΐου μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής που θα στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δυναμώνει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τελειώνει και η πολιτική αλλαγή πλησιάζει.

Είναι εφικτός στόχος εκτός από σύνθημα η πολιτική αλλαγή; Το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει δημόσια ανταπόκριση από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς.

Η πολιτική αλλαγή δεν είναι σύνθημα, είναι κοινωνική αναγκαιότητα που προκύπτει από τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να υπάρξει λοιπόν διέξοδος στα αδιέξοδα, είναι αναγκαία μια προοδευτική κυβέρνηση που μπορεί και πρέπει να προκύψει από τις εκλογές με απλή αναλογική στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Εξάλλου, οι 5 + 1 δεσμεύσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την ακρίβεια, την εργασία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, το κοινωνικό κράτος, τη νέα γενιά και την παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν απευθύνονται μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου με στόχο να αποτελέσουν τη βάση για μια τέτοια προγραμματική συζήτηση. Οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένες λύσεις για τα καθημερινά τους προβλήματα και το μείζον είναι τι προτάσσει κάθε πολιτική δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική. Την προγραμματική συζήτηση για το σήμερα και το αύριο ή τις εμμονές και τις αντιπαλότητες από το παρελθόν; Εμείς είμαστε πολύ ξεκάθαροι και λέμε το πρώτο. Το ίδιο ξεκάθαρες θα πρέπει να είναι και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.