fbpx

Συνέντευξη στην «ΑΥΓΗ» της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη.

Θα περίμενε κανείς στον «έναν χρόνο ΝΔ» η κυβέρνηση να κάνει απολογισμό του έργου της και στο επίκεντρο της ατζέντας να βρίσκεται η βαριά ύφεση. Αντίθετα, η επικαιρότητα κατακλύζεται από σκανδαλολογία εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το σχολιάζετε;

Ένας χρόνος ΝΔ, νέα χρεοκοπία για την χώρα και την κοινωνία. Γιατί τους επόμενους μήνες σημαντικά τμήματα της κοινωνίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της πολιτικής της ΝΔ που θα οδηγήσει σε ρεκόρ ύφεσης και ανεργίας. Κι όταν δεν έχεις να επιδείξεις κανένα έργο, παρά μόνο ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τότε το μόνο που σου μένει είναι να αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση και να επιστρατεύεις την σκανδαλολογία ως “φάρμακο διά πάσα νόσο”. Μόνο που ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ότι είναι διαχρονικά βουτηγμένη στα σκάνδαλα, όπως της Novartis, της Siemens κ.ά. Στόχος της σήμερα είναι να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα προβλήματα. Δεν θα της το επιτρέψουμε.

Γιατί εκτιμάτε ότι καταβάλλεται τώρα αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ; 

Οι πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις παραδοσιακές πρακτικές της ΝΔ και της οικογένειας Μητσοτάκη. Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, “δουλειές” τύπου voucher, εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων στα οποία παραδοσιακά στηρίζονται. Ταυτοχρόνως, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει την εμπλοκή της ΝΔ στο σκάνδαλο Novartis. Για αυτό καταβάλλουν αυτή την προσπάθεια, ειδικά σήμερα, όπου εγείρονται σοβαρά ζητήματα αναφορικά με τα πεπραγμένα της ΝΔ. Στόχος τους είναι να πείσουν ότι “όλοι ίδιοι είναι”. Πέραν όμως του ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, η δημόσια ζωή του τόπου οδηγείται, με ευθύνη της ΝΔ και ενορχηστρωτή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σ’ έναν κατήφορο με σοβαρές συνέπειες για την ίδια τη Δημοκρατία.

Μετά από τρεις μήνες δημοσιοποιήθηκε τελικά η «λίστα Πέτσα». Καταγγέλλετε «μαγείρεμα», όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταθέσει και τις εντολές πληρωμών προς τα ΜΜΕ. Πώς θα πιέσετε;

Στην Ελλάδα “η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά”. Αυτό καταδεικνύει και η περίπτωση της “λίστας Πέτσα” που είναι πλέον “λίστα Μητσοτάκη”. Η κυβέρνηση επιχείρησε να μοιράσει με αδιαφανείς διαδικασίες 20 εκ. ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων στα ΜΜΕ, προκειμένου αυτά να φιλοτεχνούν καθημερινά το προφίλ μιας δήθεν επιτυχημένης κυβέρνησης. Οφείλει όμως να λογοδοτεί στον ελληνικό λαό. Για αυτό ασκούμε κάθε μορφή πίεσης προκειμένου να μάθουν οι φορολογούμενοι τι πραγματικά έγινε, ήδη η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε ερώτηση ζητώντας τα αρχικώς εκδοθέντα τιμολόγια για να ελεγχθεί εάν είναι διαφορετικά από τα τελικώς εισπραχθέντα ποσά. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει αυτό το αδιαφανές πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθεί από την αρχή, με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Τις προηγούμενες ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση έφτασε στα ύψη με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Γιατί επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ρύθμιση του πλαισίου προς όφελος των πολιτών. Εξάλλου η προϋπάρχουσα νομοθεσία προέβλεπε τρόπους, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών από μικρές διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο που πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της διαδήλωσης, έχοντας προφανώς στο μυαλό της το φθινόπωρο. Φοβούνται ότι η νέα οικονομική κρίση θα γεννήσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό θέλουν από τώρα να προλάβουν να τις περιορίσουν με αυτό το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που παραπέμπει στις πιο σκοτεινές εποχές της ελληνικής ιστορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους την ακραία καταστολή στη διαδήλωση ενάντια στο Νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη. Τι θεωρείται ότι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη στάση των αστυνομικών δυνάμεων;

Τα φαινόμενα ακραίας καταστολής της περασμένης Πέμπτης είναι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Την ώρα που η κυβέρνηση επικαλούνταν την ασφάλεια των διαδηλωτών για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυαν με βία μια ειρηνική μαζική διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν πολιτικά κόμματα, οι συνδικαλιστικοί φορείς και χιλιάδες πολίτες. Στόχος τους είναι η εφαρμογή παντού του ακροδεξιού δόγματος “νόμος και τάξη”. Φαίνεται ότι στη ΝΔ παράγει ατζέντα η ακροδεξιά πτέρυγα Βορίδη και την εφαρμόζει η νεοδεξιά πτέρυγα Χρυσοχοΐδη.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψήφισε το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη. Θεωρείτε ότι πρόκειται για μια κομβική επιλογή της Χαρ. Τρικούπη που τη φέρνει πιο κοντά στη ΝΔ; Η Φ. Γεννηματά πάντως μιλά για «αυτόνομη πορεία».

Αυτόνομη πορεία δεν υπάρχει όταν στα κορυφαία ζητήματα πολιτικής ταυτίζεσαι με την ΝΔ: όχι στην απλή αναλογική, όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ναι στον περιορισμό του δικαιώματος των διαδηλώσεων. Στρατηγικές επιλογές, μακριά από τις παραδόσεις της δημοκρατικής παράταξης, που είτε εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής επιλογής συμπόρευσης με τη ΝΔ με στόχο μία νέα συγκυβέρνηση είτε είναι αποτέλεσμα μίας επαμφοτερίζουσας στάσης της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αδύναμης σε διαφόρου είδους πιέσεις. Ο κομματικός δε μικρομεγαλισμός οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η αριστερή προοδευτική παράταξη σε αυτό τον τόπο θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απευθύνει σταθερά προσκλητήριο συνεργασίας σε προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις ενόψει και των επόμενων εκλογών που θα γίνουν με απλή αναλογική. Μπορεί αυτή η πρόσκληση να αφορά ακόμη το κόμμα της κ. Γεννηματά;

Το προσκλητήριο συνεργασίας βασίζεται στην προοπτική ενός προοδευτικού προγράμματος και βέβαια δεν γίνεται ερήμην των ασκούμενων πολιτικών. Συνεπώς η πρόσκληση θα αφορά εκείνες τις προοδευτικές δυνάμεις που θα συμφωνήσουν στα βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου προγράμματος. Και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο βαθμό που θα απεγκλωβισθεί από συντηρητικές πολιτικές. Από εκεί και πέρα ο καθένας είναι άξιος των επιλογών του και θα κριθεί για αυτές.