fbpx

Η Προοδευτική Συμμαχία προχωράει αποφασιστικά μπροστά για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Για την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Για μια σύγχρονη αριστερή πρόταση διακυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κόμματα, κινήσεις και πολίτες από την αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, η οποία στηρίζεται σε προγραμματική βάση και την οποία προωθούμε σε όλα τα επίπεδα, και στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, για να δοθούν άμεσα εφικτές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και τις συντηρητικές δυνάμεις.

Οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν μια κρίσιμη επιλογή για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης υπό την σκιά των διευρυμένων ανισοτήτων και υπό την απειλή της ακροδεξιάς, η οποία έχει εισβάλλει και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα παραδοσιακών δυνάμεων της κεντροδεξιάς.

Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επιβιώσουν εκλογικά, υιοθετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς. Πετυχαίνουν, όμως, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Αντί να αποδυναμώνουν, ενισχύουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη ΝΔ που διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απάντηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Με προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και των εργασιακών δικαιωμάτων, ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, θωράκισης της δημοκρατίας.

Οφείλουμε να πιάσουμε ξανά το νήμα από την αρχή, από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, και να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ελκυστική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρειάζεται ν’ αλλάξει ριζικά για να υπάρξει με προοπτική. Για να αντιστραφεί το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού και του εθνολαϊκισμού πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα και νομιμοποιημένα όργανα κι όχι από άτυπα εξωθεσμικά κέντρα, με κυρίαρχο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα δίνει τη μάχη της αειφόρου ανάπτυξης, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει κοινά το προσφυγικό ζήτημα και θα στοχεύει στην πολιτική της ενοποίηση.

Η κρίσιμη αυτή επιλογή για την επόμενη μέρα της Ευρώπης δεν είναι παρεμπίπτον ζήτημα για την Ελλάδα. Οι πολίτες θα επιλέξουν ξεκάθαρα: αριστερά ή δεξιά, ισχυρό κοινωνικό κράτος ή νεοφιλελευθερισμό, ενίσχυση ή διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κοινωνική συνοχή ή κοινωνικό αυτοματισμό, φορολογικές ελαφρύνσεις στους πολλούς ή στους λίγους, ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία ή εκχώρηση στους ιδιώτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία βέβαια ότι σε κάθε χώρα το στοίχημα είναι το πώς, ποιες δυνάμεις και με ποια συμμαχία θα εκφρασθεί η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Στην χώρα μας η απάντηση είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα μας και για όλη την Ευρώπη περίοδο βάζει ως στόχο την στρατηγική ήττα της αριστεράς, δηλαδή την στρατηγική νίκη της δεξιάς. Έχει επιλέξει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ. ΚΙΝΑΛ και ΝΔ έχουν κοινή στάση σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής. Το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ εξελίχθηκε σ’ ένα περίκλειστο κόμμα το καθιστά μακριά από τους προσανατολισμούς ακόμη και της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ η απόφαση της ηγεσίας του για οριστική στροφή στα δεξιά, και όχι στα αριστερά α λα Σάντσεθ, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πλειοψηφία της βάσης της προοδευτικής παράταξης, η οποία για αυτό τον λόγο συσπειρώνεται γύρω από την Προοδευτική Συμμαχία.

Από την άλλη, στις θέσεις και στο πρόγραμμα της ΝΔ αποτυπώνεται ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός. Φορολογικές ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τους έχοντες σε βάρος του κοινωνικού κράτους. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις χωρίς όριο και αποζημίωση, ρευστοποίηση του ωραρίου, συρρίκνωση του κράτους και εκχώρηση παιδείας και υγείας στους ιδιώτες.

Αλλά και όσα λέει ο πρόεδρός της είναι χαρακτηριστικά του σχεδίου και του προγράμματος της ΝΔ. Από μια άποψη θα έλεγε κανείς ότι είναι συνεπής με τα συμφέροντα της τάξης του. Με τον κόσμο που θέλει να εκπροσωπεί.

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου, για έναν νέο που θέλει να γίνει ψυκτικός και είναι από το Περιστέρι, και όχι από κάποια άλλη περιοχή, είναι άκρως αποκαλυπτικό. Αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα του τρόπου σκέψης του. Και δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης προβαίνει σε δηλώσεις με βαθιά ταξικό πρόσημο. Αρκεί να σας θυμίσω ότι για τον κ. Μητσοτάκη δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων καθώς αυτές είναι δεδομένες. Κάτι σαν φυσικό φαινόμενο.

Εδώ ακριβώς, πολίτες του Περιστερίου, βρίσκεται η διαφορά μας. Αυτή ακριβώς είναι η θεμελιώδης διαφορά της προοδευτικής από την συντηρητική παράταξη. Η δική μας Ελλάδα είναι των πολλών και όχι των λίγων, που αποκαθιστά αδικίες, που δεν αναπαράγει στερεότυπα ούτε κάνει ταξικούς διαχωρισμούς, που στοχεύει στην κοινωνική συνοχή, στη συνεχή προσπάθεια άρσης των ανισοτήτων.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας απαιτούν μία προοδευτική απάντηση. Γιατί μόνον αυτή μπορεί να επιφέρει ένα σύγχρονο βιώσιμο σχέδιο που θα επουλώσει τις πληγές που άφησε η κρίση και θα οδηγήσει στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Πορευόμαστε σταθερά με προοδευτικές θέσεις, κάτι που το έχουμε αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής. Στην απλή αναλογική, στη διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στην μη περικοπή συντάξεων, στο κοινωνικό μέρισμα, στη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους στην κατεύθυνση διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την τελευταία χρονιά η έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού επαναπροσδιόρισε ξανά τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης, η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την προώθηση μίας προοδευτικής συμπαράταξης αποτέλεσαν εκείνες τις πολιτικές συνθήκες που οδηγούν σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία σε όλα τα επίπεδα σε όλα τα επίπεδα.

Η συμπόρευσή μας αυτή είναι αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων σε αριστερές προοδευτικές πολιτικές.

Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι η ανάδειξη μιας σύγχρονης προοδευτικής ατζέντας με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Πέρα και πάνω από όλα, προτάσσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την περαιτέρω ανάπτυξη τομέων και κλάδων, που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και σε αυτόν τον κεντρικό στόχο καταλυτικό ρόλο έχει ο τουρισμός. Βάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Στόχος μας, για το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από τις προηγούμενες χρονιές, να αυξηθούν τα μερίδια, οι αφίξεις, τα έσοδα. Να διασφαλίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και με τις απαραίτητες συνέργειες.

Με προτεραιότητα τη στήριξη  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ανάπτυξη όλων των ειδών θεματικού τουρισμού, με διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό.

Τα θετικά μέτρα θα δώσουν μια νέα ώθηση στον τουριστικό τομέα. Και πιο συγκεκριμένα, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Αλλά και όλα τα άλλα μέτρα θα αυξήσουν την αγοραστική δύναμη με ευνοϊκές επιπτώσεις στην οικονομία. Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση. Και αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Σήμερα στέλνουμε από το Περιστέρι το μήνυμα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Ένα μήνυμα ισχυρό και ελπιδοφόρο.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας και τους καλούμε να συστρατευθούν σε μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Θα αγωνιστούμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προοδευτικών πολιτών. Στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων.

Θα αγωνιστούμε «Για την Ελλάδα των πολλών – Για την Ευρώπη των λαών». Και θα νικήσουμε.