fbpx

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο διακυβέρνησης έχασε περισσότερες από 12 ποσοστιαίες μονάδες και από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Παρά το γεγονός αυτό όμως συνεχίζει και σήμερα την άσκηση αντικοινωνικών πολιτικών, οδηγεί τη χώρα σε νέα αδιέξοδα σε όλα τα επίπεδα, στην καθημερινότητα με την ακρίβεια και την ανασφάλεια, στην οικονομική πολιτική, στο κράτος δικαίου, στις ζωές μας. Πελατειακό κράτος με ιδιωτικοποίηση των πάντων και εξυπηρέτηση ημετέρων αντί για κοινωνικό κράτος, οικογενειοκρατία αντί για αξιοκρατία, αδικία αντί για κοινωνική δικαιοσύνη.

Συνολικά όμως και ο προοδευτικός χώρος βγήκε από τις κάλπες αποδυναμωμένος. Ο κόσμος αποδοκίμασε τη ΝΔ και τις πολιτικές της αλλά ταυτόχρονα δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου για μια μεγάλη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Αυτή την πραγματικότητα αποτυπώνουν όλες οι έρευνες και ας χρεώνονται στην διαπλοκή και στο σύστημα από όσους αρνούνται να αντικρύσουν την πραγματικότητα.  Για αυτό οφείλουμε να κινηθούμε πλειοψηφικά χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Αντιπαρατεθικά στη ΝΔ και στη συντήρηση. Καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια δεν χωρά γιατί η ευθύνη όλων μας απέναντι στην κοινωνία είναι τεράστια.

Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε το πολιτικό σύστημα της χώρας να ισορροπήσει και όχι να συνεχισθεί αυτό το δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον με μια κυρίαρχη ΝΔ και μια ισχυρή παρουσία της Ακροδεξιάς.  Αυτό τον κίνδυνο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να διοχετεύσουμε την όλο και διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών από τις κυβερνητικές πολιτικές σε αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. Να συσπειρώσουμε ξανά την πλειοψηφία του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου της χώρας. Του κόσμου της αριστεράς, της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου.

Μία σύγχρονη κεντροαριστερά που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς μπορεί να γίνει ξανά πλειοψηφική. Με προτεραιότητα την καλύτερη ζωή των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, στους εργαζόμενους, στα μεσοστρώματα κοινωνικά και οικονομικά, σε όσους παράγουν και δημιουργούν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας στην εργασία, στη στέγη και στην εκπαίδευση, στη δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, στην προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια από την ασυδοσία τραπεζών, funds και servicers.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει ενεργά και πρωταγωνιστικά στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει ισχυρή εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Χρειάζεται ένα big bang στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα και να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα.

Το ερώτημα από τα πάνω ή από τα κάτω για να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή προοδευτική παράταξη είναι ένα τεχνητό δίλημμα. Η απάντηση είναι και από τα πάνω και από τα κάτω. Οι πρωτοβουλίες των από πάνω και η στήριξη της κοινωνίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Ένας νέος ιστορικός κύκλος ανοίγει για τον προοδευτικό χώρο. Μια νέα εποχή. Με δυσκολίες, αλλά και με προκλήσεις. Και μόνο αν σταθούμε απέναντι στις προκλήσεις με την ιστορική ευθύνη που τους αναλογεί, θα μπορέσουμε να υπερβούμε τους συσχετισμούς των πρόσφατων εκλογών και να ανοίξουμε νέους δρόμους για τον προοδευτικό χώρο.