fbpx
Άρθρο στο tvxs.gr
Μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, έφτασε πλέον η στιγμή να αποφασίσουμε. Λίγες ημέρες έμειναν για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου και είναι στο χέρι μας να κάνουμε πράξη την πολιτική αλλαγή. Διότι το αίτημα για αλλαγή το καθιστούν επίκαιρο οι πολιτικές της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που διεύρυναν τις ανισότητες, ευνόησαν τους λίγους και ισχυρούς σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, διόγκωσαν την ανασφάλεια των πολιτών και διέσυραν την χώρα με την παραβίαση του κράτους δικαίου.

Απέναντι στην αντίληψη που λέει ότι όλοι είμαστε το ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει το σχέδιο για να κάνει πράξη την αλλαγή. Με τις ιδέες της Αριστεράς για δικαιοσύνη και ισότητα στο επίκεντρο, με εμπειρία και γνώση για τις δυσκολίες και με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και μαζί ριζοσπαστικό μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να αμφισβητήσουμε στην πράξη τις συντηρητικές πολιτικές, που η Δεξιά προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι μονόδρομος, και να αποδείξουμε ότι όλα μπορούν να γίνουν αλλιώς.

Τα τελευταία δύο χρόνια, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στην αισχροκέρδεια. Ενώ κάποιοι λίγοι έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια υπερκερδών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να βγάλει αξιοπρεπώς τον μήνα. Το πρόγραμμά μας λοιπόν έρχεται να δώσει λύση σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, ενισχύοντας τα εισοδήματα και αποκαθιστώντας την αξιοπρέπεια, τη νομιμότητα και την ασφάλεια στην εργασία. Δεύτερον, ανακτώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, ώστε να πάψει να ηγείται του ράλι της αισχροκέρδειας. Τρίτον, χτυπώντας τον πυρήνα της αναπαραγωγής των ανισοτήτων, που είναι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι στα είδη μαζικής κατανάλωσης. Με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Δίπλα στην ακρίβεια, η ανασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών διογκώνεται από το ιδιωτικό χρέος και τον κίνδυνο απώλειας ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα συντελεστεί μια τεράστια αναδιανομή περιουσίας από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ένα συγκροτημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο τόσο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας όσο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, με υποχρεωτικό πλαίσιο που δεσμεύσει τα funds και τις τράπεζες και επαναφέρει την δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Ισότητα και ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν, όμως, χωρίς ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και χωρίς σύγχρονες υποδομές και μεταφορές. Για εμάς στην Αριστερά το κοινωνικό κράτος είναι παράγοντας ευημερίας και ανάπτυξης και όχι τροχοπέδη στον ανταγωνισμό, όπως πιστεύουν οι νεοφιλελεύθεροι. Γι’ αυτό θέλουμε ένα ισχυρό ΕΣΥ, που θα παρέχει αξιοπρεπή φροντίδα υγείας σε όλους και ένα δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, που θα είναι μοχλός κοινωνικής κινητικότητας. Έφτασε η ώρα λοιπόν να αυξήσουμε τις δαπάνες στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 7% του ΑΕΠ στην Υγεία και 5% στην Παιδεία. Να γίνουμε επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Ταυτόχρονα, το δυστύχημα στα Τέμπη μάς υποχρεώνει να κάνουμε τις αναγκαίες κινήσεις για να μην ξαναζήσουμε μια τραγωδία σαν κι αυτή. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη τομή διαφάνειας στα δημόσια έργα. Το σχέδιό μας για μια “νέα διαύγεια” βρίσκεται στο επίκεντρο της πρότασής μας για την ασφάλεια στις μεταφορές.

Γνωρίζουμε επίσης, ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν έχει στον πυρήνα της τους νέους ανθρώπους. Και σήμερα οι νέες και οι νέοι βιώνουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων και αποκλεισμών. Ειδικά η στεγαστική κρίση στερεί από τη νέα γενιά τη δυνατότητα μιας ζωής με αυτονομία. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να μπουν κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση και να δημιουργηθεί μια “Τράπεζα στέγης” από αναξιοποίητα διαμερίσματα σε προσιτές τιμές. Ταυτόχρονα, η αναξιοκρατία, η οικογενειοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις στερούν τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούνται οι νέες και οι νέοι, με αποτέλεσμα να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Είναι δέσμευσή μας λοιπόν να χτίσουμε ένα κράτος αξιοκρατικό και δίκαιο και μια οικονομία που θα κατευθύνει τους πόρους της στην καινοτομία, την υψηλή προστιθέμενη αξία, την υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία και όχι στους ημετέρους.

Δικαιοσύνη για όλους, όμως, σημαίνει και ίσα δικαιώματα για όλους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που νομοθέτησε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το επόμενο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση νόμου, είναι η θεσμοθέτηση του γάμου για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, με πλήρη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα τεκνοθεσίας.

Το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι ξεκάθαρο. Άλλα 4 χρόνια ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης ή πολιτική αλλαγή με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, γιατί απλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και το κρίσιμο είναι οι πολίτες και ειδικά οι νέοι άνθρωποι να συμμετέχουν στην κάλπη. Ώστε με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μια προοδευτική κυβέρνηση να ξημερώσει μια άλλη μέρα, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιοσύνη παντού.