fbpx

Άρθρο στο IEIDISEIS.gr

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, με χαρακτηριστικά πλέον προεκλογικής περιόδου, όπου οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της χώρας. Γιατί το δίλημμα θα είναι πλέον ξεκάθαρο: συνέχιση των ίδιων συντηρητικών και αντικοινωνικών πολιτικών με κυβέρνηση της ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, με ρουσφετολογική αντίληψη της πολιτικής, προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικών εχθρών ακόμη και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δημιουργία ειδικών δικαστηρίων, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και γενικότερα μίας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής πολιτικής σε κάθε πεδίο. Μία ΝΔ που δεν έχει καταλάβει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία. Όλες οι πολιτικές και πρακτικές που χρεοκόπησαν την χώρα επανέρχονται σήμερα και πάλι από τη ΝΔ. Όσοι πίστεψαν τη δήθεν μεταρρυθμιστική και κεντρώα στροφή, έρχονται πλέον αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο μιας Δεξιάς από τα παλιά.

Για την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο ανασφάλειας και αβεβαιότητας που υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να λάβει τα χαρακτηριστικά εκτεταμένης κοινωνικής κρίσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο την ακρίβεια, αλλά αποτελεί πολλαπλασιαστή των προβλημάτων με τις πολιτικές της επιλογές. Πολιτικές επιλογές που πλήττουν τόσο τα χαμηλά εισοδήματα όσο και τα μεσαία στρώματα και την παραγωγική διαδικασία.

Μπροστά στα τρομακτικά αδιέξοδα που δημιουργεί με την πολιτική της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να δραπετεύσει με εκλογές το φθινόπωρο πριν έρθουν τα χειρότερα. Καλοδεχούμενη αυτή η νέα στροφή ενός αναξιόπιστου Μητσοτάκη που μέχρι πριν λίγες μέρες διαβεβαίωνε ότι οι εκλογές θα γίνουν την ερχόμενη άνοιξη.

Εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε με ένα ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ρηξικέλευθο προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα είναι απολύτως κατανοητό στον ελληνικό λαό. Να κινηθούμε με εξωστρέφεια προς την κοινωνία, χωρίς την εσωστρέφεια που κοιτά στον εσωκομματικό μας καθρέφτη. Εξάλλου το μεγάλο βήμα έγινε και με την ολοκλήρωση πλέον των συλλογικών μας διαδικασιών ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας στις 15 Μαΐου, ένα άλλο κόμμα, μαζικό, σύγχρονο και ανοιχτό, που αγκαλιάζει όλες τις δυνάμεις από την ριζοσπαστική, ανανεωτική αριστερά και την κεντροαριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο και συνθέτει διαφορετικές παραδόσεις, εμπειρίες και διαδρομές στον προοδευτικό χώρο σε μια νέα ταυτότητα, αυτή της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επόμενο να υπάρξει μια συνολική ανασύνθεση των ρευμάτων ιδεών εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ώστε η συζήτηση που γίνεται να συμβαδίζει με τις ανάγκες της

κοινωνίας και τα νέα δεδομένα της μαζικοποίησης με περισσότερα από 170.000 μέλη. Η Δημοκρατική Αριστερά πήρε την πρωτοβουλία, κλείνοντας τον κύκλο της ως κόμμα, ώστε να ανοίξει τον δρόμο στην αναγκαία ανασύνταξη και συμμετέχει πλέον με τις παρακαταθήκες του ρεύματος της ανανεωτικής και ευρωπαϊκής Aριστεράς σε αυτή την προσπάθεια ανασύνθεσης των ρευμάτων εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Άλλωστε, η εποχή μας είναι τέτοια, με ραγδαίες και απρόβλεπτες οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις, που απαιτεί διαρκείς μετασχηματισμούς και ανασυνθέσεις. Επειδή όμως μία γενικόλογη κουβέντα για ρεύματα ιδεών πολλές φορές δεν γίνεται κατανοητή και το ερώτημα είναι ποια ρεύματα και ποιες ιδέες, είναι αναγκαίο η συζήτηση να γίνει συγκεκριμένη και να αφορά την κοινωνία και συγκεκριμένες ασκούμενες πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει σήμερα την σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊκή και οικολογική Αριστερά και οι προσδιορισμοί αυτοί με τον προγραμματικό λόγο μας, τις παρεμβάσεις και κυρίως τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να αναγνωρίζονται αμέσως και ευθέως από τους πολίτες της χώρας μας.

Πρώτα και κύρια από τις δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και της τεχνολογίας, τις δυνάμεις του πνεύματος και του πολιτισμού, που θέλουμε να εκφράσουμε.

Καθημερινή μας επιδίωξη η αντιπαλότητα στο νεοφιλελευθερισμό, η διεύρυνση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικολογική ανάπτυξη, η δημοκρατική ολοκλήρωση και η προοδευτική ευρωπαϊκή πορεία.

Πρώτιστος στόχος μας, η καταπολέμηση της αμφισβήτησης και της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών που σήμερα πλήττονται και απαξιώνονται διαρκώς. Φορείς εξουσίας για δημοκρατικές, προοδευτικές αλλαγές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν οι νέες συσπειρώσεις πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Αυτές οι αλλαγές καλλιεργούνται με ιδεολογική μάχη υπέρ της προοδευτικής ηγεμονίας, καθώς και υπέρ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού. Διεκδικούμε το κεντρικό πρόταγμα συσπείρωσης των προοδευτικών πολιτών. Ο φορέας μας δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης και το προστατευτικό δίκτυ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εστίαση στην αναδιανομή, στην αλληλεγγύη και στον επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και στην εθνική τους διάσταση ταυτίζεται με τις παγκόσμιες τάσεις ενοποίησης και όχι κατακερματισμού, με τη σταθερή και ενεργό θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι πιο συντηρητικές δυνάμεις μέσα στην ΕΕ, με ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές, υπονομεύουν την πολιτική ευρωπαϊκή ενοποίηση για χάρη κοντόθωρων και στενών οικονομικών συμφερόντων.

Αποτρέπουν την πορεία του βαθέματος της ολοκλήρωσης, της πολιτικής ενοποίησης και της οικοδόμησης του κοινωνικού κράτους. Εξίσου βασικό αφετηριακό άξονα στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση αποτελεί η ευρωπαϊκή ιστορία των κοινών αγώνων ενάντια στο φασισμό, για την δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Αποδείξαμε με την συμφωνία των Πρεσπών, ότι είμαστε μία πατριωτική δύναμη ευθύνης που βάζει πάνω από το κομματικό, το εθνικό συμφέρον. Αψηφήσαμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος το οποίο και αναλάβαμε ψηφίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών και λύνοντας ένα ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής που ταλάνιζε την χώρα για δεκαετίες. Αρνηθήκαμε να συναινέσουμε σε μία παθητική στάση αναβλητικότητας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Αυτός είναι ο τρόπος που κινούμαστε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και σήμερα που τα ελληνοτουρκικά είναι στο προσκήνιο και με ευθύνη του Ερντογάν, της τουρκικής προκλητικότητας και μίας απαράδεκτης ρητορικής υπάρχει επιδείνωση των σχέσεων. Υποστηρίζουμε σταθερά την επίλυση στη βάση του διαλόγου, του διεθνούς δικαίου και της προσφυγής αν χρειαστεί στο Δικαστήριο της Χάγης. Υποστηρίζουμε την λελογισμένη αύξηση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο της επαρκούς άμυνας της χώρας αλλά όχι μία κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών που δεν θα επιλύσει τα προβλήματα. Υποστηρίζουμε μία πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική και όχι την πολιτική του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς τις Η.Π.Α. και άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις θεσμικές τομές που μπορούν αρχικά να επιβάλλουν και στη συνέχεια να αλλάξουν νοοτροπίες ως προς τις συνεργασίες πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών θέσεων. Για αυτό ψηφίσαμε και πιστεύουμε στην απλή αναλογική, που αποτυπώνει πιστά τη δύναμη των κομμάτων και δεν αλλοιώνει τη βούληση των πολιτών.

Προωθούμε τη συνεχή διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό ψηφίσαμε και νομοθετήσαμε το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και σήμερα προτείνουμε την θέσπιση του πολιτικού γάμου μετά ζευγαριών του ίδιου φύλου και την άρση όλων των εκκρεμοτήτων για ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ταυτόχρονα προωθούμε σθεναρά τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους με κατεύθυνση τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ενσωματώσει στον πυρήνα του την πεποίθηση ότι Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά.

Μαζί όμως μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες. Η ανάγκη στρατηγικής σύμπλευσης με τον οικολογικό χώρο, τώρα που η περιβαλλοντική διάσταση ξεπέρασε τα στενά κλαδικά της πλαίσια και απέκτησε τη σημασία της καθολικής οπτικής στην αναπτυξιακή προοπτική. Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας δεν έρχεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, είναι μια ώριμη δυνατότητα για τον κόσμο της οικονομίας, που επιπλέον έχει πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή.

Είμαστε η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης που υποστηρίζει τις ισχυρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα, το οποίο θεωρεί ως πρόβλημα που συμπυκνώνει όλες τις αντιφάσεις ενός στρεβλού αναπτυξιακού προτύπου που κυριάρχησε και σφράγισε τη φάση της «βιομηχανικής κοινωνίας». Θα αναδείξουμε το νέο ενεργειακό πρότυπο που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις καθαρές τεχνολογίες, τις καινοτομίες μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης του χώρου, των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων.

Καλούμε όλους και όλες τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να κινηθούν ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής για να γείρουν την πλάστιγγα και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, επιβάλλοντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων και διευκολύνσεων του πελατειακού κράτους.

Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές, με στόχους τη δίκαιη κατανομή βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης, την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου, την πράσινη- οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.Να στηρίξουν πολλαπλά τις πρωτοβουλίες, οργανώσεις και κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Καλούμε όσες προοδευτικές δυνάμεις θέλουν να επιτελέσουν τον ιστορικό τους ρόλο να υιοθετήσουν πολιτικές πλατιών συγκλίσεων κοινωνικών και πολιτικών, ιδιαίτερα με τον οικολογικό και το σοσιαλιστικό χώρο και να δώσουν τη μάχη των πειστικών, εναλλακτικών, υπεύθυνων προγραμματικών προτάσεων για την πορεία της χώρας, τις αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, για τη δημοκρατική ευρωπαϊκή προοπτική.

Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να είναι και το περιεχόμενο της παρέμβασης στην αυτοδιοίκηση, της συνάντησης με τα κινήματα, της συνεργασίας με τις κοινωνικές οργανώσεις, ιδιαίτερα τις συνδικαλιστικές, που σήμερα καλούνται να σηκώσουν με ενωτικούς αγώνες το μεγαλύτερο βάρος της υπεράσπισης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Με αυτές τις προοδευτικές ιδέες και τις θέσεις θα πορευτούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανανεωμένος και μαζικός και με προγραμματικά εργαλεία που μπορούν να δώσουν διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο θα είναι απολύτως έτοιμος να δώσει αυτή τη μάχη. Με στόχο την νίκη στις εκλογές και την προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. που πηγαίνουν πίσω τη χώρα.