fbpx

Άρθρο στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Κόντρα».

Η ελληνική κοινωνία εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μείωση του εισοδήματός της από το τρομακτικό κύμα ακρίβειας. Για χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο μήνας δεν βγαίνει. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να στηρίζει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε αυτή την πολύ αντίξοη συνθήκη, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και να κάνει “δουλειές” για φίλους και κολλητούς. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα καρτέλ της ενέργειας και των καυσίμων, αλλά αφορά όλα τα πεδία της ασκούμενης πολιτικής.

Τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, βρίσκονται αντιμέτωπα και με τον κίνδυνο να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, εξαιτίας του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ψηφίστηκε προς όφελος των τραπεζών και των fund. Τη στιγμή που το κόμμα της ΝΔ χρωστάει πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ και ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους υπουργούς του πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύουν με έξωση πολίτες ακόμη και για χρέη 15.000 ευρώ σε κάρτες! Άλλωστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε από τις πρώτες της ημέρες να παράσχει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για τα θαλασσοδάνεια που έδιναν, μέσω των αλλαγών που έκανε στους ποινικούς κώδικες. Ασυλία για τους τραπεζίτες, δανεικά κι αγύριστα για τους ίδιους, εξώσεις για τους πιο αδύναμους προς όφελος των fund.

Αλλά και στην παιδεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι οι “καλές δουλειές” κάνουν τους “καλούς φίλους”. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχει αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περισσότερους από 50.000 μαθητές για να δημιουργήσει πελατεία για τους κολεγιάρχες φίλους της και αφού προηγουμένως είχε εξισώσει πτυχία δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των, αμφιβόλου ποιότητας, ιδιωτικών κολεγίων. Το αποτέλεσμα θα είναι, να μπορούν να σπουδάσουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα ή να στραφούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση συνεχίζεται αυτές τις μέρες με το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ που μετατρέπει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε ανώνυμη εταιρεία και δημιουργεί ένα καθεστώς πρωτοφανούς αδιαφάνειας και διαπλοκής στη διοίκησή τους.

Τα παραπάνω συμπληρώνουν μόνο τον μακρύ κατάλογο των εξυπηρετήσεων λίγων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Κορυφαίο παράδειγμα είναι η κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγες μεγάλες εταιρείες και ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και η διασπάθιση περισσότερων από 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε απευθείας αναθέσεις όταν αρνούνται να μειώσουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα που θα κόστιζε 1,5 δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτές είναι οι προτεραιότητές της.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει ξανά προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών είναι η ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις εκλογές και η πολιτική αλλαγή με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.  Ο μόνος τρόπος για να βαδίσει η χώρα στο δρόμο της δικαιοσύνης είναι η προοδευτική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Με ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την στήριξη της εργασίας, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ασφάλιση. Να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση συνεργασίας Μητσοτάκη – συμφερόντων και να έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση που ο μόνος στον οποίο θα λογοδοτεί θα είναι ο Ελληνικός λαός και οι ανάγκες του.