fbpx

Άρθρο στην Κυριακάτικη Kontra News.

Πάνω από την φετινή ΔΕΘ υπάρχει η μεγάλη σκιά της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα στην μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για πολύ υψηλές τιμές έχει επικαθήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για τη χώρα, την κοινωνία και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η ελληνική κοινωνία και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Στο ζήτημα της ακρίβειας επέμεινε στην αδιέξοδη πολιτική επιδότησης της κερδοσκοπίας. Αντί να τα βάλει με τους μηχανισμούς που δημιουργούν υπερκέρδη για τους λίγους και υπέρογκους λογαριασμούς για τους πολλούς, συνεχίζει να χρηματοδοτεί τα καρτέλ από το δημόσιο ταμείο. Στο δε ζήτημα των υποκλοπών, στον ελάχιστο χρόνο που αφιέρωσε, κρύφτηκε ξανά πίσω από το απόρρητο και τις θεωρίες συνωμοσίας περί αποσταθεροποίησης της χώρας. Επιβεβαίωσε έτσι την ενοχή του αλλά και την απροθυμία να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή. Πολιτική αλλαγή με περιεχόμενο τις μεγάλες προοδευτικές ρηξικέλευθες τομές σε όλα τα επίπεδα. Τομές στο τραπεζικό σύστημα με μία τουλάχιστον τράπεζα να περνά υπό δημόσιο έλεγχο, τομές στο δικαστικό σύστημα για να αποδίδεται πραγματικά δικαιοσύνη και γρήγορα, τομές στο ζήτημα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, τομές για να παταχθεί η κερδοσκοπία και να στηριχθεί η κοινωνική πλειοψηφία.

Για το ζήτημα της ενέργειας, επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, προκειμένου να παίξει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που οφείλει να παίζει μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας και όχι μια επιχείρηση προς όφελος των γαλάζιων golden boys. Και βέβαια ένα πλαίσιο ρύθμισης της αγοράς που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει ανεξέλεγκτη. Με πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, με φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και όχι με τα λογιστικά κόλπα της κυβέρνησης. Με αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου, όπως έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία.

Την ίδια ώρα, με κοστολογημένα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα στοχεύουμε στην μείωση των τιμών στα ήδη ευρείας καθημερινής κατανάλωσης. Με μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το γάλα κ.ά. Ο πληθωρισμός πλήττει όλους, πλήττει όμως περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους στις βασικές καθημερινές ανάγκες. Γι’ αυτούς είναι αναγκαία η μείωση αυτών των φόρων και όχι για τους πλούσιους “με τις Καγιέν” όπως ισχυρίζονται παραπλανώντας και προκαλώντας τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς αυτούς τους λίγους στηρίζουν με τις πολιτικές τους.

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία που θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες, αργά ή γρήγορα θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στοχεύει στη νίκη από την κάλπη της απλής αναλογικής και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας την αμέσως επόμενη ημέρα. Αντίθετα, ψήφος στη ΝΔ θα είναι χαμένη ψήφος καθώς ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ήδη νέες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν μόνο στην περίπτωση που τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης αρνηθούν από την πρώτη κάλπη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη. Σε αυτή την περίπτωση τα διλήμματα θα επανέλθουν ακόμη πιο έντονα στην κάλπη και με την καθαρή  νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα δημιουργηθεί μία νέα προοδευτική κυβέρνηση για να ορθοποδήσει η κοινωνία. Για μια νέα πορεία της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη, αναπτυξιακή προοπτική και περισσότερη δημοκρατία.