fbpx

Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε μια νέα φάση μετά τις πρόσφατες εκλογές. Από την  μία, έχουμε μια πλειοψηφία της Δεξιάς και την άνοδο της Ακροδεξιάς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κοινωνικά δικαιώματα και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη δείχνει τα πρώτα σημάδια, σκοπεύει να κινηθεί ανεξέλεγκτη, με αλαζονεία και αντιμετωπίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών ως “λευκή επιταγή”. Παράλληλα, η άνοδος της Ακροδεξιάς φέρνει στην επιφάνεια ιδέες σκοταδιστικές και αμφισβητεί κεκτημένα δεκαετιών όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την άλλη, η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, δημιουργεί συνθήκες ανισορροπίας στο πολιτικό σύστημα και δίνει περισσότερο χώρο σε συντηρητικές θέσεις και πολιτικές.

Η συνθήκη αυτή πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό. Είναι ιστορικό χρέος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως ο κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης στην χώρα να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνικής πλειοψηφίας και να προσφέρει στους πολίτες μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην ΝΔ και τις πολιτικές της. Για να μπορέσει, όμως, να το πετύχει αυτό χρειάζεται να γίνουν μια σειρά από κρίσιμες επιλογές και βήματα το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι προκλήσεις της εποχής είναι σημαντικές και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτές.

Πρώτον χρειάζεται ανανέωση παντού. Ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών. Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κερδίσει ξανά το ενδιαφέρον της κοινωνίας και να εμπνεύσει τους πολλούς. Σε μια εποχή που αλλάζει με δραματικούς ρυθμούς, πρώτοι εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να αλλάζουμε σε όλα τα επίπεδα. Να ανανεώσουμε το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο, τον πολιτικό μας λόγο, την δημόσια εικόνα μας, καθώς και τον τρόπο δουλειάς μας τόσο στην διαμόρφωση της πολιτικής μας όσο και στην οργάνωση και της πολιτικής συμμετοχής.

Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο που οι συντηρητικές ιδέες σε Ευρώπη και Ελλάδα αποκτούν ευρύτερα ακροατήρια, η Αριστερά, ο προοδευτικός χώρος οφείλει με αυτοπεποίθηση να δώσει την μάχη των ιδεών στην κοινωνία. Να προτείνει ρηξικέλευθες προοδευτικές λύσεις για όλο το φάσμα των ζητημάτων. Να μιλήσει για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Να παρουσιάσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα επενδύει στην εργασία, στην έρευνα και στην καινοτομία, σε παραγωγικές επενδύσεις, στην υγιή και όχι στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, στη βιώσιμη και όχι στην άναρχη ανάπτυξη. Να μιλήσει σήμερα ως δημιουργική αντιπολίτευση για τις διαχρονικές παθογένειες σε διάφορους τομείς, ώστε να αντιμετωπίσει αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση τα κακώς κείμενα που κρατάνε την χώρα πίσω. Να αμφισβητήσει τέλος την λογική των οριακών αλλαγών και των χαμηλών προσδοκιών και να προτάξει την σημασία της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας σε μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών.

Μαζί με τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει ένα κόμμα μεθοδικό και αποτελεσματικό. Μόνο έτσι οι ιδέες μπορούν να μετασχηματιστούν σε ρεαλιστικές προτάσεις και πειστικό πολιτικό μήνυμα. Δίπλα στο όραμα και τους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να τοποθετήσουμε την τεχνοκρατική δουλειά, ώστε οι προοδευτικές ιδέες να μπορέσουν να γίνουν προγραμματικές προτάσεις που θα πείσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι είναι εφαρμόσιμες πολιτικές. Έτσι θα κερδηθεί η μάχη των ιδεών για τον προοδευτικό χώρο. Όταν η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία πειστεί ότι τα πράγματα όντως μπορούν να πάνε καλύτερα.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει ένα κόμμα σύγχρονο, μαζικό και με ρίζες στην κοινωνία. Να βρίσκεται σε όλους τους χώρους που ζουν, δραστηριοποιούνται και αγωνίζονται οι άνθρωποι. Στους χώρους εργασίας, στην αυτοδιοίκηση, στην νεολαία, στα νέα κινήματα της εποχής. Να γίνει ένα κόμμα που θα αξιοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας για να οργανώνει τη δράση των μελών του και την επικοινωνία των θέσεων του. Είναι αναγκαίο να δώσει χώρο έκφρασης, συμμετοχής και δράσης σε όσο τον δυνατόν περισσότερους πολίτες σε μια εποχή που τα ωράρια εργασίας και η επικοινωνία των ανθρώπων έχουν αλλάξει ριζικά λόγω των νέων τεχνολογιών.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την χώρα αλλά και για τον προοδευτικό χώρο και οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι των ιστορικών μας ευθυνών. Να αντιληφθούμε τα μηνύματα της κοινωνίας και να λάβουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα δώσουν νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι και το διακύβευμα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το αμέσως επόμενο διάστημα με κομβικό σημείο την εκλογή προέδρου από την βάση των μελών στις 10 Σεπτεμβρίου. Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να δώσουμε ξανά προοπτική στην κοινωνική πλειοψηφία.