fbpx

Σε μια οποιαδήποτε χώρα που δεν έχει χαθεί η κοινή λογική η συμπόρευση δύο κομμάτων της αριστεράς, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Αριστεράς όχι μόνο δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη αλλά την απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη. Πόσο μάλλον δε που στο νέο πολιτικό περιβάλλον η διαχωριστική γραμμή  αριστεράς – δεξιάς είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη και καθορίζει τις πολιτικές συγκλίσεις.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου έχουμε ψηφίσει από κοινού προοδευτικές λύσεις και σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίσαμε από κοινού την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, την διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων, την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, έστω κι αν αποτελούσε ένα μικρό βήμα για τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας, και τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται και ως προοδευτικές, φλερτάρουν συστηματικά με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις.

Σε κάθε χώρα το στοίχημα είναι το πώς, ποιες δυνάμεις και με ποια συμμαχία θα εκφρασθεί η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Στην χώρα μας η απάντηση αυτή έχει ήδη δοθεί από την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών και λέγεται ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Από την πλευρά μας, επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο αρνείται να συμβάλλει αλλά σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα μας και για όλη την Ευρώπη περίοδο με μια βαθιά ανιστόρητη θέση βάζει ως στόχο την στρατηγική ήττα της αριστεράς δηλαδή την στρατηγική νίκη της δεξιάς. Εξελίχθηκε σ’ ένα περίκλειστο κόμμα, μακριά από τους προσανατολισμούς ακόμη και της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έχει επιλέξει την στρατηγική συμπόρευση με τη δεξιά, τη ΝΔ και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την κοινή στάση τους σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής.

Η ΝΔ διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας, λειτουργίας του κράτους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απάντηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική, με μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και τις συντηρητικές δυνάμεις. Με προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και των εργασιακών δικαιωμάτων, ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή στην κυβέρνηση σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη συμπόρευση των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων του τόπου. Σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας να προωθηθεί από εδώ και στο εξής η Προοδευτική Συμμαχία σε όλα τα επίπεδα και στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής. Και κυρίως την προσήλωση όλων μας, και ιδίως του Αλέξη Τσίπρα, στην Προοδευτική Συμμαχία.

Τα όσα έχουν διαδραματισθεί το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης.  Ταυτοχρόνως, η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για μια κυβέρνηση της αριστεράς χωρίς αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας της σε βασικά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.  Τα παραπάνω μαζί με την κοινή μας βούλησή για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις της συμπόρευσης μας.

Σήμερα για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη και κυρίως να προωθηθεί άμεσα μία πραγματικά προοδευτική ατζέντα σε όλους τους τομείς πολιτικής. Για αυτό αναλαμβάνουμε ευθύνες στα δύσκολα. Γιατί πάντοτε η αριστερά ήταν για τα δύσκολα. Για αυτό αφήσαμε στην άκρη υπαρκτές διαφορές μας για το παρελθόν και για πολιτικές που ασκήθηκαν. Αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Μιας σύγχρονης αριστερής πρότασης διακυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρώπη.