fbpx

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολλαπλή κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, το γεγονός όμως ότι βρίσκει την κοινωνία ανοχύρωτη αποτελεί κυβερνητική ευθύνη. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βρίσκεται πλέον στα όρια της απώλειας του ελέγχου. Η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο χωρίς να ενισχύσει ουσιαστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στην οικονομία, η ύφεση προβλέπεται υψηλότερη του αναμενόμενου λόγω των κυβερνητικών επιλογών με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει αντεργατικές πολιτικές και να αναδιαρθρώσει την αγορά προς όφελος των λίγων και ισχυρών και σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτό το δυσοίωνο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτέλεσμα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Αυτό έχει ως συνέπεια να τορπιλίζονται συνεχώς οι προσπάθειες διαλόγου. Η ΝΔ δε εγκλωβισμένη από την ανεύθυνη αντιπολίτευση που άσκησε και τις εσωκομματικές ισορροπίες αδυνατεί να χαράξει μια σαφή στρατηγική στα ελληνοτουρκικά με αρχή, μέση και τέλος.

Η μέχρι τώρα διαχείριση της πολλαπλής κρίσης από την κυβέρνηση της Ν.Δ. απλώς επιβεβαιώνει ότι η Δεξιά στην Ελλάδα δεν πιστεύει και δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει πολιτικές προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντιθέτως, το μόνο που επιχειρεί ακόμη και σήμερα είναι να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα και επιδίδεται μόνο σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Και το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς, τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε αυτή τη νέα κατάσταση. Ο  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως ο βασικός εκφραστής του προοδευτικού πόλου, οφείλει να αναδιαμορφώσει τη συνολική του στρατηγική και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, οι οποίες θα γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Στόχος αυτής της νέας στρατηγικής οφείλει να είναι η διαμόρφωση μίας νέας κοινωνικής συμφωνίας ανάμεσα στα πιο αδύναμα στρώματα και την μεσαία τάξη. Μίας κοινωνικής συμφωνίας που θα συνδυάζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας, με προμετωπίδα τη Δημόσια Υγεία και Εκπαίδευση, την προστασία των εργαζομένων και την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μακριά από τις λογικές εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και πελατειακών δικτύων στις οποίες κατά κόρον επιδίδεται η Ν.Δ.

Στην εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί δύναμη ευθύνης. Με παρακαταθήκη την εφαρμοσμένη πολιτική του,  ως κυβέρνησης, να προωθεί και ως αξιωματική αντιπολίτευση την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων με έντιμους συμβιβασμούς. Γιατί έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη με τους πολίτες, όταν η πολιτική σου έχει σταθερότητα και συνέχεια. Το πνεύμα της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών θα πρέπει να διαπνέει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή η συνολική στρατηγική θα πρέπει να χαρακτηρίζεται κι από ένα ύφος που θα ενώνει και θα συνθέτει ευρύτερα ακροατήρια σε μια κοινή υπόθεση και όχι που απλώς θα συσπειρώνει ένα στενό κομματικό ακροατήριο. Αυτή την εντολή λάβαμε από τους πολίτες τον Ιούλιο του 2019 με το 32% που μας εμπιστεύθηκαν. Να ασκήσουμε δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση και να διαμορφώσουμε για την επόμενη μέρα τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.