fbpx

Άρθρο στην εφημερίδα “Documento”.

Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προχώρησε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης για 400 εργαζόμενους στα τηλεοπτικά κανάλια, την εξοργιστική μείωση κατά 98,5% της δόσης των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και την προκλητική αύξηση της μισθοδοσίας των διευθυντικών στελεχών της ΕΡΤ και του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Αν και τα Χριστούγεννα έχουν περάσει, ο χιονιάς των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι αποτέλεσε έμπνευση για την κυβέρνηση να κάνει χριστουγεννιάτικα δώρα εκεί που “πρέπει”.

Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βιώνει την απόλυτη υγειονομική ανασφάλεια με ένα Ε.Σ.Υ. εξαντλημένο μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες φτωχοποιούνται ραγδαία, ενώ τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες οικογένειες έζησαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία, λόγω της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι στο μόνο πράγμα στο οποίο διακρίνεται είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων των λίγων και εκλεκτών. Επιβραβεύοντας στην ουσία τον μηχανισμό προπαγάνδας που τη στηρίζει επιβεβαίωσε ότι το μόνο για το οποίο κόπτεται στην πραγματικότητα είναι η πάση θυσία διατήρηση της ωραίας εικόνας που φιλοτεχνεί για χάρη της αυτός ο μηχανισμός.

Και αν οι προσδοκίες μας για πλουραλισμό και αντικειμενικότητα από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένες, καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έπρεπε τουλάχιστον να αποτελεί μία νησίδα πλουραλισμού και αντικειμενικότητας, αλλά και ένα δημόσιο βήμα για την κοινωνία των πολιτών, μέσα στο γενικότερο περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου της ενημέρωσης.

Αντ’ αυτού, το τελευταίο διάστημα συνέβησαν πολλά περιστατικά που καταμαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την προσπάθεια να εξαφανιστούν από τα δελτία της ΕΡΤ οι εικόνες από το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία; Το “φιρμάνι” στην αίθουσα παραγωγής της ΕΡΤ να μην προβάλλονται εικόνες του πρωθυπουργού από την βεράντα στην Ικαρία, αλλά και του Δημήτρη Λιγνάδη “με άλλους”; Την καθημερινή παρουσία στελεχών της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ως “απλών φοιτητών”, που κατά διαβολική σύμπτωση συμφωνούσαν με το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ; Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μια συναινετική πρόταση για τον ορισμό της διοίκησης της ΕΡΤ. Να οριστεί η διοίκηση της ΕΡΤ με διακομματική συναίνεση μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε συνέχεια αυτής της πρότασης ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε σχετική τροπολογία, προκειμένου η διοίκηση της ΕΡΤ να προκύπτει με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στην εν λόγω επιτροπή. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα ακραίας κρατικής παρέμβασης, όπου ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίζεται στη συνέχεια Πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθιστώντας την στην ουσία όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση απέρριψε τη συναίνεση και την εγγύηση πολυφωνίας και αντικειμενικότητας, διότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι ο απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης.

Το πλήγμα που δέχεται η πολυφωνία στην ενημέρωση είναι ισχυρό. Η πανδημική κρίση εξελίσσεται σε κρίση δημοκρατίας με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία προκειμένου να σταματήσουμε αυτό τον ολισθηρό κατήφορο.