fbpx

Άρθρο στην εφημερίδα “TA NEA”.

Η διπλή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη με την πανδημία και την ακρίβεια, μετά από δεκαετίες, έφερε ξανά στο προσκήνιο πάγιες θέσεις της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας για ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας, δημόσιες παρεμβάσεις στην οικονομία και στήριξη της εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προοδευτικές κυβερνήσεις αναδεικνύονται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει σε μία πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και όχι της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η πολιτική της εντείνει τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, στην ακρίβεια, στην πανδημία, στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως της πρόσφατης κακοκαιρίας. Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας και φθοράς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επειδή όμως η ΝΔ δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως η κυρίαρχη δύναμη του προοδευτικού χώρου οφείλει να διοχετεύσει το όλο και διογκούμενο κύμα απογοήτευσης και ανασφάλειας σε αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση. Για αυτό, το επικείμενο Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα βγει ανανεωμένος σε όλα τα επίπεδα. Να τολμήσουμε μεγάλες τομές, γιατί μόνο έτσι θα σηματοδοτήσουμε και την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα και της οποίας θέλουμε να γίνουμε εκφραστές.

Να προωθήσουμε μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Να επικεντρωθούμε επιτέλους στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι σε άγονες αντιπαραθέσεις που κοιτούν στον εσωκομματικό μας καθρέφτη. Να φτιάξουμε ένα σύγχρονο ρηξικέλευθο προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα χωρίς βερμπαλισμούς που θα το καταλαβαίνει η κοινωνία και θα γίνει κτήμα της. Να μιλήσουμε καθαρά και να αποφασίσουμε στο Συνέδριο για τις κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες, οι οποίες πρέπει να εντάσσονται στην στρατηγική μας επιλογή για Προοδευτική Συμμαχία παντού, στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα κινήματα και σε πολιτικό επίπεδο με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.

Για να γίνουν οι θέσεις μας ηγεμονικές στην κοινωνία, αναγκαία προϋπόθεση είναι ο ποιοτικός μετασχηματισμός σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να ενισχυθεί η συμμετοχική δημοκρατία και να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της εποχής. Με πρόβλεψη για ασυμβίβαστα και θητείες στα όργανα και στις θέσεις αιρετών, που αποτελούν θεσμική εγγύηση διαρκούς ανανέωσης. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση αποτελεί πρόταση τομή για μία νέα σχέση του μέλους με το κόμμα καθώς δίνεται το σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα ανοιχτό και όχι ένα κλειστό κόμμα, που η πολιτική του διαμορφώνεται από κάποιους πεφωτισμένους.

Για όλα τα παραπάνω, είναι αναγκαίος ο γόνιμος διάλογος και όχι οι μάχες μηχανισμών. Χρειάζεται η δημιουργική εξωστρέφεια που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών και όχι η παραλυτική εσωστρέφεια που απωθεί. Οι προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών είναι υψηλές και σε αυτές οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Η ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το επίδικο. Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς, για αυτό η Αριστερά της εποχής μας για να είναι κοινωνικά χρήσιμη πρέπει και η ίδια η να αλλάξει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Για να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή και να υπάρξει άμεσα μία νέα προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα.