Η ΔΗΜΑΡ ήταν από τους πρώτους φορείς που πίστεψαν στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Τώρα, σε αυτή τη δεύτερη φάση βλέπουμε οι προσχωρήσεις να συνεχίζονται και το εγχείρημα να παίρνει σταδιακά τη νέα του μορφή. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αυτό που δεν κατάφερε το Κίνημα Αλλαγής το καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης;
Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά, όπως και η φύση. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παρέμεινε σε μονοψήφια ποσοστά και απέτυχε να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, λόγω της ταύτισής του με τη ΝΔ σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, όπως η απλή αναλογική και η Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν έχει ευκαιριακά χαρακτηριστικά αλλά είναι μία στρατηγική επιλογή με στόχο την συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων και την προώθηση προοδευτικών τομών και αλλαγών που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έλαβε ποσοστό 32%, που τον κατέστησε αδιαμφισβήτητο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης. Τώρα είναι η ώρα να γίνει πράξη η διαδικασία μετασχηματισμού σ’ ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης.
Την ίδια ώρα, αρκετοί εκ των παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενστάσεις για τη λεγόμενη «πασοκοποίηση» στην επιχειρούμενη διεύρυνση. Ακούγονται μάλιστα βαριές εκφράσεις για πρόσωπα π.χ. τον Γ. Παπανδρέου ή τον Κ. Σημίτη, με αποτέλεσμα πρώην υποστηρικτές τους που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ ή απλοί ψηφοφόροι να αισθάνονται προσβεβλημένοι. Μήπως δε θέλουν πραγματικά όλοι να πετύχει η προσπάθεια;
Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος στον χώρο μας που δεν θέλει να γίνει το προοδευτικό αριστερό ρεύμα ξανά πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία. Το εγχείρημα πρέπει να πετύχει και θα πετύχει με στόχο την ανόρθωση της χώρας, για αυτό υπερβαίνει ατομικές ή και συλλογικές ανασφάλειες. Οι πολιτικές αποσκευές του καθενός που συμμετέχει οφείλουν να είναι απολύτως σεβαστές. Κοινός στόχος όλων είναι μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στο νεοφιλελεύθερο, υπερσυντηρητικό σχέδιο της ΝΔ. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η συζήτηση πρέπει να γίνεται με όρους παρόντος και μέλλοντος, στη βάση της σημερινής πολιτικής κατάστασης και της προοπτικής για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση κι όχι με όρους παρελθόντος. Οι προβληματισμοί και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις, που υπάρχουν σε κάθε δημοκρατικό κόμμα, πρέπει να λειτουργήσουν προωθητικά κι όχι να λαμβάνουν το χαρακτήρα δημιουργίας «υγειονομικής ζώνης» την ώρα μάλιστα του ανοίγματος.
Σε ό,τι αφορά τον τίτλο, να μείνει ως έχει ή να προστεθεί και κάποιο άλλο όνομα;
Ήδη το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται από την Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό αποτυπώθηκε και στη Διακήρυξη που αποτελεί ένα δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Από τη στιγμή που στόχος μας είναι να εκφράσουμε την αριστερή προοδευτική παράταξη στη χώρα, μόνο να κερδίσουμε έχουμε αν το σηματοδοτήσουμε αυτό και στον τίτλο, με τα μέλη του κόμματος να έχουν τον λόγο σε αυτή την απόφαση.
Οι πολιτικές της Ν.Δ. προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις του κόμματός σας. Εσχάτως, πεδίο αντιπαράθεσης είναι η στάση της Αστυνομίας και η κάλυψη που παρέχει η κυβέρνηση. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας εξακολουθεί να στηρίζει την κατεύθυνση του κ. Μητσοτάκη. Μήπως δεν «διαβάζετε» σωστά τις επιθυμίες του κόσμου;
Το αντίθετο. Η ασφάλεια είναι κοινωνικό δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρίσουμε στη συντηρητική παράταξη. Η ΝΔ είναι εκείνη που ερμηνεύει κατά το δοκούν την επιθυμία των πολιτών για ασφάλεια. Η ΝΔ στα θέματα ασφάλειας εφαρμόζει ακροδεξιά πολιτική Βορίδη. Γιατί αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες δεν είναι μια στοχευμένη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των προβλημάτων ασφάλειας στις λαϊκές γειτονιές, αλλά η επιστροφή του ακροδεξιού δόγματος «νόμος και τάξη» με όρους επικοινωνιακού σόου και με επανειλημμένα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος πολιτών. Επιθυμία του κόσμου δεν είναι να μπουκάρει η αστυνομία στα σινεμά, τα κέντρα διασκέδασης και τα σπίτια ούτε να “ξεβρακώνει” τους πολίτες καταπατώντας όλα όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας. Άλλωστε, το τελευταίο κρούσμα στην οικία του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ προκάλεσε όχι μόνο τη δική μας αντίδραση, αλλά ξύπνησε δικαίως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά ενός ευρύτερου σώματος της ελληνικής κοινωνίας.
Σας φοβίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο επόμενο έτος;
Εμάς γιατί να μας φοβίσει, τι έχουμε να χάσουμε; Θα φοβίσει στο τέλος τους ίδιους τους βουλευτές και τους υπουργούς τη ΝΔ που θα χάσουν την εξουσία. Στελέχη της ΝΔ και φιλικά ΜΜΕ έχουν πυροδοτήσει εδώ και καιρό την εκλογολογία. Στοχεύουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατάργηση της απλής αναλογικής, απειλώντας με διπλές εκλογές. Παλαιοκομματικά παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού. Αλλά θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Γιατί όσοι ονειρεύονται και προεξοφλούν διπλές εκλογές λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, τον ελληνικό λαό. Οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική και η Βουλή θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις λαϊκές διαθέσεις, χωρίς το καλπονοθευτικό μπόνους των 50 εδρών. Όπως έγινε και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι κι εδώ, οι εκλογές αυτές, για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Η νέα προοδευτική, πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
Σας ανησυχούν οι εξελίξεις με την Τουρκία; Ποια είναι η θέση σας;
Η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας. Η χώρα μας θα πρέπει να δείξει ταυτόχρονα ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα, μακριά από «πολεμικές ιαχές» που ακούγονται τελευταία από ακραίους κύκλους, ώστε να αποκλιμακωθεί σε πρώτη φάση η ένταση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και αν δεν υπάρξει κοινό έδαφος, πρέπει να αρχίσουμε συνομιλίες με την Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Στόχος μας ήταν, είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ταυτοχρόνως η χώρα μας οφείλει να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες για να κλείσει η ανοιχτή πληγή του Κυπριακού με την επίλυση του στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία αποτέλεσε μία δίκαιη λύση του Μακεδονικού δείχνει τον δρόμο πατριωτικής ευθύνης στον οποίο πρέπει να χαράσσεται η εξωτερική πολιτική της χώρας.